Најновије

Бугарска под притиском због Турског тока: Србија разматра да помогне

Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да Србија разматра да помогне Бугарској да заврши деоницу потребну како би се Србија прикључила на Турски ток.

Турски ток (Фото: Јутјуб)

Такође је навео и да ће у нашој земљи све бити завршено и спремно најкасније до 1. октобра.

На питање на ТВ Прва зашто касне радови на Турском току у Бугарској и да ли та земља одуговлачи јер то траже Американци, Бајатовић истиче да Бугарска јесте под притиском, али и да Бугари имају додатну амбицију пошто хоће да буду хаб за снабдевање, односно да добијају гас и из Руминије и Грчке.

"Хоће Бугари да буду у мало бољој позицији као трговци", казао је Бајатовић и додао да су Бугари издали дозволе за градњу и да су започети неки мањи радови.

Подсећа да је Јужни ток пропао управо због позиције Бугарске. "Ми смо раније тврдили да ће бити нове верзије Јужног тока и ево видимо Турски ток, као и да ће економски интереси надвладати политичке. Тако ће се десити и сада".

Како каже, разговара се о томе да се Србија можда укључи у изградњу у Бугарској са делом механизације и заваривача, да би се што пре урадио први део у гасовода у Бугарској од 308 километара, а како би могла да се прикључи Србија на бугарски систем, што је неопходно за добијање гаса из Турског тока.

Бајатовић истиче да је у Србији положено свих 403 километара цеви у земљу и да је остало да се ураде још потребне блок станице и четири мерне станице, као и три "излаза", код Ћуприје, Београда и Госпођинаца.

"Радови апсолутно теку по роковима. Тачно је да смо мало успорили јер није добро варити на минус пет, а нема ни разлога пошто имамо довољно времена, јер до 1. октобра треба да све да завршимо и то ћемо и урадити. Све је у роковима што се тиче Србије", каже он.

Према његовим речима, Мађари већ букирају капацитете, Бугари су већ продали 100 одсто капацитета, као и Србија, која је продала 100 одсто капацитета и то све за 20 година. Почеле су то да прате банке и то ће, додаје, бити класично пројектно финансирање.

"Све је пријављено Агенцији за енергетику, која је донела одговарајућа акта. Очекујемо да ће се већ крајем марта ући у сертификацију и рачунамо да ће тај први део бити завршен до маја, а компресорска станица најкасније до 1. октобра", навео је директор Србијагаса.

Додаје да Бугарска сада мало преговара око цене гаса, али да ће и Србија преговарати када дође време и да је нормално да се сви боре за што бољу цену.

Бајатовић каже да ће у Србију улазити око 12,5 или 13,88 милијарди кубика гаса. Такође, истиче да ће се ослободити Хоргош и да ће Србија моћи због тога да користи и гасовод Северни ток 2.

Мишљења је да санкције САД због Северног тока 2 нису усмерене ка Русији већ ка Немачкој како не би била енергетски предоминантна енергетска сила.

Додаје да није било дешавања са Украјином да би Србија могла да се снагдева и из Чешке, Словачке и са Северног тока 1 и из других праваца, с обзиром да нам је у индустрији порасла потрошња гаса за 30 одсто.

Прочитајте ОВДЕ  зашто је Макрон побеснео у Јерусалиму.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА