Најновије

АМФИЛОХИЈЕ О ПОНУДИ ЦРНОГОРСКЕ ВЛАДЕ: Ако је то само позив да разговарамо о овом безакоњу, онда нема потребе!

Ако је позив на дијалог председника Владе Црне Горе Душка Марковића само позив да разговарамо о безакоњу, онда је боље да се ту не започиње разговор, изјавио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Душко Марковић и Амфилохије су већ имали неколико разговора на тему спорног закона (Фото: Јутјуб)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио je да је Црква спремна за разговор ако је власт, на првом месту, спремна да прихвати амандмане које је Митрополија поднела на спорни Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Говорећи о актуелној ситуацији у вези са Законом о слободи вероисповести, премијер Душко Марковић је раније најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора о оним питањима која се се разумеју или о страховима који постоји, као и да држава гарантује да нема разлога за страхове.

"Благодаримо председнику Владе на његовом интересовању за доношење нормалног закона о Цркви и верским заједницама у Црној Гори. Благодаримо и на том његовом обећању да ће упутити званичан позив. Међутим, скрећемо пажњу, ако под тим позивом он подразумева онакве разговоре какви су досад неколико пута вођени, где се ми обавезујемо да прихватимо
то безакоње, и да о њему разговарамо, онда ту боље да се не започиње никакав разговор", рекао је Амфилохије.

Поручио је да Црква очекује истински, прави дијалог, који је у сагласности са Венецијанском комисијом и са европским законима јасан дијалог како би се, како је рекао, донео закон који је сагласан вековном предању Црне Горе и савременим европским законима.

"Ако је то само позив да разговарамо о овом безакоњу, онда нема потребе. Они су нама то наметали већ неколико пута. Потпредседник Владе Зоран Пажин нам је наметао разговор о том безакоњу. Није било говора о томе. Покушали смо да им то образложимо приликом сусрета са њима, пре Скупштине, они су остали при томе, нису прихватили минимум онога што смо ми тражили преко оних амандмана", навео је Амфилохије.

Ако председник Владе, додао је митрополит, сматра да тај разговор треба да буде о истинском договору и прихватању амандмана, онда ћемо мирне душе разговарати о томе, "јер ми смо за закон, ово је Црква која је на закону утемељена и законом вековима влада".

Говорећи о дешавањима у вези са планираном литијом на Цетињу, митрополит је рекао да они сваке суботе иду на Ћипур, где служе литургију, а да је сада то Црквена општина назвала литијом, која би прошла од Цетињског манастира до Ћипура.

"С обзиром на те неприлике на Цетињу, умолила нас је полиција да не идемо до Ћипура него да се молебан одржи само у Цетињском манастиру. Ми смо то прихватили ради мира у граду и ради братске љубави", рекао је Амфилохије.

Прочитајте ОВДЕ ко ће преговарати са црногорским властима о Закону о слободи вероисповести.

Извор: Дан/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА