Најновије

ИЗА КУЛИСА ЕКОНОМСКОГ ФОРУМА! Трампов човек понудио Србима помоћ

Амерички саветник за безбедност Роберт О‘Брајен рекао је на Економском форуму у Давосу председнику Александру Вучићу да је "регион Балкана највећи приоритет за САД, одмах после Блиског истока". Он је понудио Србији помоћ "око свега што радимо" и говорио веома похвално о Србима као народу.

Вучић и Роберт О‘Брајен (Фото: Председништво Србије)

Како се сазнаје, Вучић је у разговору са блиским сарадником Доналда Трампа током три сата разговарао о сви важним темама, са акцентом на Косово и пут Србије у Европску унију.

- Роберт О‘Брајен је рекао да су Срби велики народ, који живи у тешком окружењу. Нагласио је да, поред питања Блиског истока, Западни Балкан представља највећи приоритет и поље интересовања САД. Такође, понудио је помоћ око свега што радимо и говорио како лично познаје много угледних и паметних младих Срба у Калифорнији - каже извор упознат са детаљима овог састанка.

Коментаришући овај сусрет, Вучић је рекао да је разговор са саветником америчког председника за безбедност Робертом О’Брајеном био веома пријатељски, отворен и искрен, током којег је поновио да би Србија волела да угости Доналда Трампа.

Вучић је испричао и да је замолио за веће разумевање за Србију и захвалио што је увек спреман да саслуша њене ставове, наводећи и да је однос садашње америчке администрације бољи него претходне.

- Ја сам рекао да је Србија једина земља у региону и шире у окружењу која је подржавала избор председника Трампа - рекао је Вучић.

Вучић се пре састанка са Трамповим саветником неформално састао и са председником привремених институција на Косову Хашимом Тачијем, а тема је било Косово и односи у региону.

- Ја сам говорио о проблемима које Србија има у региону, док је Тачи више причао о визној либерализацији. Тачи је приметио да неки из Европе нису поздравили договор Београда и Приштине о увођењу авио-линије и запитао да ли је то због америчке подршке - рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да је он споменуо наставак дијалога и укидање такса које је Приштина увела на српску робу и да је увидео да су његови саговорници разумели зашто је то проблем, те да су и они против такса.

- Сутра треба да причамо о возовима, али каквог то смисла има ако наша роба не може возом да уђе на Косово и Метохију? Није важно ко како посматра то питање, ми сматрамо да је то унутрашњи саобраћај, они да је између две државе, али како год сматрали, те трговине нема - истакао је Вучић.

На констатацију да се чини да ће Приштина добити нову "владу", Вучић је упитао да ли је сигурно да ће то тако бити.

- Увек се надам напретку у разговорима са Приштином. Увек сам спреман да чујем компромисне предлоге, јер је увек боље разговарати него да нема разговора. Ако не разговарате, онда знате шта чекате, а то желимо да спречимо на све начине - подвукао је он.

Вучић каже да ни прекјуче у Давосу од европских лидера са којима је разговарао није добио директне одговоре на питање да ли ће Србији дати могућност чланства у ЕУ ако компромисним путем решимо проблем КиМ.

- Реците нам, чак и ако решимо компромисним путем проблем КиМ, да ли ћете нам дати могућност уласка у ЕУ - питање је које је Вучић, како је пренео новинарима, упутио саговорницима на панелу у оквиру Светског економског форума.

Одговоре које су му дали не може, каже, да преноси, поштујући правила Давоса за панеле затворене за јавност, али може да каже да нису били директни.

- Нисам добио директне одговоре, нема ту директних одговора, јер шта год да питате, увек добијете исти одговор - приметио је Вучић.

Не купујемо офанзивно оружје

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Давосу највећа примедба коју је чуо зашто се Србија наоружава и при томе купује руско оружје, на шта је "прилично снажно и уверљиво" одговорио да је то само у одбрамбене сврхе и да би Србија могла себи да приушти и најсавременије руске системе С-300 и С-400, али да то није урадила.

- Не купујемо офанзивна средстава и не купујемо само од Руса. Ми не желимо да будем шака зоби и лак плен некоме, као што смо некада били - рекао је Вучић преносећи утиске са округлих столова у којима је учествовао, али више од тога није могао да открије.

Како је рекао, у сусретима у Давосу добио је честитке за економски напредак Србије.

Мило објавио "хибридни рат" Србији и Русији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА