Најновије

СВЕ ЛУЂИ! ЦРНОГОРСКИ ПРЕДСЕДНИК УДАРИО НА БЕОГРАД И МОСКВУ! Мило објавио "хибридни рат" Србији и Русији

Црногорски председник Мило Ђукановић објавио је Србији и Русији 'хибридни рат'! Министарство одбране у Подгорици саопштило је да је позвало НАТО пакт у помоћ јер је Црна Гора 'на мети српских и руских хибридних напада'!?!

Мило Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Према овим наводима, Црна Гора је у западном војном савезу 'препозната као земља под великим хибридним утицајем Србије и Русије' и баш због тога у Подгорицу је стигао НАТО контрахибридни тим који се бави питањима 'сајбер-одбране'. Стручњаци, на другој страни, оцењују да је ово 'демонстрација силе' Подгорице и покушај одговора на масовну побуну народа против отимања светиња СПЦ у Црној Гори!

Класична замена теза

Оптужбе на рачун Београда и Москве званична Подгорица помиње чак и у Стратегији националне безбедности Црне Горе, где је 'хибридни рат' представљен као нови облик савременог ратовања.

- Црна Гора је у НАТО препозната као земља под великим хибридним утицајем, пре свега од Србије и Русије. У Црној Гори је зато боравио НАТО контрахибридни тим, у коме су били експерти из земаља чланица НАТО који се баве питањима стратешких комуникација, очувања критичне инфраструктуре и сајбер-одбране - истичу у Министарству одбране Црне Горе, док у стратегији објашњавају како Србија и Русија делују:

'Сложени механизми хибридног деловања, које може обухватати снажну пропаганду, сајбер-нападе, формирање параинституција, организација и медија, а све чешће и мешање у изборне процесе, намећу потребу изградње и унапређења капацитета за супротстављање и јачање отпорности на овај безбедносни изазов', пише у овом документу.

Коментаришући ове наводе, декан Факултета за безбедност Едуконс Мирослав Бјеговић каже да Црна Гора и тим из НАТО имају за циљ да оптуже Србију и Русију за наводну пропаганду против црногорских закона и мешање у унутрашње ствари.

- Али зар је хибридно ратовање указивање Србије на формирање параинституција у Црној Гори и противљење отимању имовине СПЦ?! Зар је хибридно ратовање указивање на затирање интереса српског народа и свега што је српско?! А шта је онда забрана емитовања медија у Црној Гори попут Пинка, Хепија и РТС?! Подсетио бих да су управо САД измислиле појам хибридног ратовања, а Трамп је јасно изјавио да никад неће ратовати за Црну Гору, па нека црногорска власт размисли шта ради и где ће завршити - подвлачи Бјеговић.

Народ рекао - доста!

Генерал Божидар Делић оцењује да је 'хибридни рат' одговор Подгорице на народ који је масовно устао јер се осећа угроженим.

- Наравно да је њихова мета увек Београд. Подгорица има подршку НАТО савезника јер ни њима не одговара масовна побуна народа. Очигледно се Мило мало прерачунао. Покрао је референдум, укинуо српски језик, признао је лажну државу Косово, направио је од Срба грађане другог реда и нико ни на шта од тога скоро да није реаговао. Међутим, сада када је ударио на светиње и веру, народ је рекао - доста! Нема никаквог хибридног ратовања, реакције из Београда су чак и превише одмерене - закључује Делић.

Британци уз Мила!

Амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Алисон Кемп изјавила је у разговору са Милом Ђукановићем да је Подгорица апсолутно имала суверено право да донесе 'закон о слободи вероисповести', а да је сада фокус на његовој имплементацији.

- Црна Гора може рачунати на подршку Уједињеног Краљевства у борби против малигних утицаја - истакла је Кемпова.

Вучић: Са Милом ћу о СПЦ можда причати у Израелу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није сагласан с аргументацијом коју је Мило Ђукановић изнео око суштине 'закона о слободи вероисповести' и његове примене, најавивши могућност да са црногорским председником разговара о томе у Израелу, где ће боравити на обележавању 75. годишњице ослобађања Аушвица.

- Нисам сагласан с аргументацијом око суштине закона. Не зато што имам право да се мешам у унутрашње ствари Црне Горе, већ што се тиче српског народа и наше културне и историјске баштине. Мислим да нико не жели ескалацију насиља - нагласио је Вучић.

31. марта 2020. Косово ће престати да постоји! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА