Најновије

ВЕРНИЦИ ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ! ЦРНОМ ГОРОМ ОДЗВАЊА: Ово благо које нама оставише преци, сачувајмо и ми својој деци! (ВИДЕО)

У градовима широм Црне Горе вечерас вечерас су одржани литије и молебани против усвајања Закона о слободи вероисповести.

Литија у Беранама (Фото: Јутјуб)

Свештенство Митрополије црногорско-приморске (МЦП) и грађани у Подгорици одржали су литију од цркве Светог Ђорђа у подгоричком насељу Доња Горица до Храма Христовог Васкрсења.

Литији су се придружили и грађани који су из Круса кренули у 16 часова до цркве у Берима, а потом до Доње Горице, као и грађани који су у 17 часова кренули из манастира Успенија Пресвете Богородице на Дајбабској гори.

Грађанима је поручено да су се скупили да посведоче да храмови нису само грађевине и културна добра, него и извори благодати.

Учесници литије су у глас викали "Не дамо светиње".

Momci sa Konika stižu na litiju sa stilom! Kraljevi! 💪🏼

Objavljuje Vladislav Dajković u Četvrtak, 23. siječnja 2020.

У Цетињском манастиру молебан

У Цетињском манастиру служи се молебан. Преко пута Цетињског манастира, на Ћипуру, окупила се група грађана. Они су се, како кажу њихови представници, окупили да би били сигурни да ће бити испоштован договор да литије неће бити.

Између манастира и цркве на Ћипуру је група полицијаца.Митрополија црногорско-приморска је такође јуче уважила сугестију Управе полиције и поручила да литије на Цетињу засад неће бити одржаване.

Литије у Беранама и Андријевици

Хиљада грађана Берана и овог четвртка, предвођени црквеним великодостојницима, прошетало је у мирној литији од центра града до манастира Ђурђеви ступови.



Полиција је као и раније регулисала саобраћај и омогућавала несметан пролазак на свим раскрсницама. Литију је предводио Никола Кнежевић, обучен у црногорску народну ношњу, док су за њим грађани носили велики транспарент са натписом "Беране је чврсте воље да сачува богомоље" који је био у знаку тробојке и црногорског и српског грба.



И у Андријевици је више хиљада грађана, носећи транспарент "Само слога светиње спасава" прошетало у литији од моста на реци Злоречици дужином читаве вароши, до храма у парку на Књажевцу, где је молебан служио епископ будимљанско- никшићки Јоаникије. Литије у Беранама и Андријевици протекле су мирно, само уз повике "Не дамо светиње".



Литија која је рано јутрос кренула из места Блишково ка Бијелом Пољу стигла је до свог одредишта. Литија је кренула од манастира Блишково јутрос у 6 сати и 15 минута, и била је дуга 50 километара, што је досадашњи рекорд. Море људи окупило се на литији - придружило се више од 20.000 људи из града. Окупљени су носили крст, црквене барјаке и транспарент „Само слога светиње спасава“.

Sila naroda prilazi Crkvi u Bijelom Polju! Sve nas je više! ☝🏼

Objavljuje Vladislav Dajković u Četvrtak, 23. siječnja 2020.

Литије и у осталим градовима Црне Горе

Више хиљада грађана окупило се данас у литијама у Боки Которској. Литија из Рисна стигла је у Котор где је служен молебан.

Литије и молебани су служени и у другим градовима Црне Горе.

 

Прочитајте ОВДЕ шта је Душко Кнежевић поручио Милу Ђукановићу.

Извор: Вијести/ИН4С

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА