Најновије

АНАЛИТИЧАР ИЗ БРИСЕЛА ТВРДИ: Трамп засенио Ангелу Меркел! Ево како је амерички председник надмудрио ЕУ

Трамп је засенио канцеларку Меркел и Европску унију на "домаћем терену", констатује бриселски аналитичар Тоби Вогел поводом договора о авио линији Београд - Приштина.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Вогел, иначе члан Савета за политику демократизације и стручњак за спољну политику ЕУ, оцењује да је неуспех ЕУ да покрене ствари у Бриселском дијалогу "отворио" простор за председника САД Доналда Трампа да прогласи успех у постизању договора о успостављању директне авио линије Београд - Приштина.

Он указује на чињеницу да су се разговори о успостављању директне авио линије, а затим и железничког саобраћаја између Београда и Приштине, одгирали потпуно "ван формата Бриселског дијалога" и без учешћа ЕУ.

"То је довело до тога да Американци тврде да су успели у нечему где је ЕУ оманула", каже Вогел, али сматра да то заправо није случај.

Српски званичници су, каже, јасно ставили до знања да ће успостављање авио линије зависити од укидања такси на увоз из Србије, које су, како наводи, уведене због неиспуњених обавеза Београда из претходних споразума.

"Другим речима, и овај споразум може да се распадне због потпуно истих питања која блокирају сам дијалог Беогарда и Приштине", сматра Вогел.

"Ово личи на прави трамповски споразум: најавиш нешто на сва звона, претекнеш своје најближе савезнике, у конкретном случају ЕУ и Немачку, на њиховој територији, а оставиш најважније детаље, који могу потпуно поништити договор, да буду решавани касније", наводи Вогел.

ЕУ експерт сматра такође да то што су договори о авио и железничком саобраћају између Београда и Приштине преговарани у Берлину за САД има и “симболичан значај”: “Трамп засењује канцеларку Меркел и ЕУ на њиховом домаћем терену. То показује да се поред питања транспорта између Београд и Приштине ради и о афирмација надмоћи САД”, каже Вогел.

Он напомиње да нови шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел још није одлучио ни да ли ће сам да се бави посредовајем у дијалогу Беогарда и Приштине или ће за то именовати специјалног представника.

“Шта год да се догоди, Борел је већ засењен Трамповом администрацијом која се сада бави питањем које је дуго времена словило за ЕУ одговорност”, закључује Вогел.

Прочитајте ОВДЕ какав скандал тресе Америку.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА