Најновије

СПРЕМНИ И ПИЛОТИ: МиГови из Русије спремни на пролеће! Руски стручњаци раде на томе!

Војска Србије, уз помоћ руских стручњака, ради на ремонту 10 ловачких авиона, чији ће главни задатак бити заштита нашег ваздушног простора. Најважнији корак биће дефинисање модернизације авиона, од чега зависи набавка ракета и авио-наоружања.

МиГ 29 (Фото: Сајт Војске Србије)

Ловачка флота Војске Србије од десет авиона “миг 29” ће за највише годину бити у оперативној употреби и ангажована на задацима чувања неба - поручују из Генералштаба Војске Србије. Најважнији посао у следећих неколико месеци биће одређивање нивоа њихове модернизације, што ће бити кључни фактор приликом набавке ваздухопловног наоружања.
Командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак каже да руски стручњаци уз подршку колега из Србије тренутно прегледају авионе и раде на неопходној замени делова.
- То је неопходно како бисмо обезбедили век експлоатације ових летелица од 40 година, али и довели их на ниво одржавања према такозваном стању. То се односи не само на “мигове” недавно стигле из Русије, већ и на наше четири летелице овог типа, које би догодине свакако морале да иду на ремонт. Очекујемо да овај процес траје између девет и 12 месеци, после чега ће сви авиони бити спремни за пријем у јединицу и извршавање својих задатака.
Генерал Живак подсећа да су летелице које су стигле из Русије после испоруке прошле фазу монтаже. 
- То није био једноставан посао, имајући у виду сложеност апарата, а сви системи накнадно су прошли сва тестирања и проверу. Следећи корак биће дефинисање садржаја њихове модернизације. Овај посао веома је важан, јер је у њему кључ за набавку савременијих убојних средстава. Модерне ракете и друго авио-наоружање Војсци Србије преко је потребно, јер није набављано у последњих 30 година.

Имамо кадар - млади пилоти већ на интензивној обуци!

Истовремено са оспособљавањем нових крила наше војске траје и процес припреме летачког и техничког кадра. Питање које је претходних месеци често отварано у јавности - “имамо авионе, али ко ће да лети на њима?”, у Војсци Србије се - не поставља.
- Квалитетан кадар постоји, а већ месецима траје припрема пилота и техничког састава за пријем “мигова”. Пилоти ће убудуће пролазити интензивнију обуку, будући да ћемо имати боље услове за то. Досадашња обука за “миг 29” одвијала се на свега једном авиону двоседу, а то ће врло брзо постати прошлост. Преобука летачког кадра увелико траје. Недавно је изабрана и већа група младих пилота који ће почетком 2018. проћи обуку за овај тип авиона - указује командант Ратног ваздухопловства.
Циљ војног врха Србије јесте да модернизацијом и ремонтом укупно десет “мигова 29”, као и набавком модерног наоружања, на примарном нивоу обезбеди одбрану државног неба у миру. То се пре свега односи на такозвани ер полисинг - систем заштите од ненајављеног уласка летелица у ваздушни простор Србије. У време повећања броја прелета цивилних ваздухоплова, али и свеприсутних терористичких претњи, овај сегмент је од неизмерне важности. Други циљ јесте јачање ресурса за одбрану од потенцијалног агресора.
Реч је о сложеном процесу који поред дејства ловачких авиона подразумева и коришћење извиђачке, јуришне и бомбардерске авијације. Главну ролу у овом сегменту имаће авион “орао”, чија је модернизација један од приоритета Војске Србије. Проверени јуришник наше авијације добиће сасвим нову електронску опрему, радарски ометач, као и неупоредиво савременији сет наоружања. У арсеналу овог авиона наћи ће се ракете ваздух-ваздух “Р-60”, инерцијално и телевизијски самонавођени пројектили ваздух-земља...
У Генералштабу Војске Србије не желе да коментаришу спекулације о преговорима са Белорусијом, који наводно поред куповине ракетног система ПВО подразумевају и набавку још неколико ловаца “миг 29”.
Како је последњих недеља незванично најављивано у јавности, са Минском се договара посао у чијем ће средишту бити систем “С-300”, али и шест “мигова 29”. Ови авиони у саставу су белоруске армије, а Србија ће их, наводно, добити као донацију, уз обавезу да плати њихов ремонт и продужење ресурса.
Да се са Белорусијом воде разговори о набавци војне опреме, недавно је у Генералштабу ВС потврдио и председник Србије Александар Вучић.

Стижу и хеликоптери

Сасвим нови ниво оперативних способности Војсци Србије донеће шест хеликоптера, о чијој набавци држава преговара са руском агенцијом за производњу и промет војне опреме “Рособороноекспорт”. 
Реч је о транспортно-борбеним хеликоптерима, а претпоставља се да су у питању летелице “Ми-17”. Два таква хеликоптера набављена су 2016. за 25 милиона евра. Ови ваздухоплови биће коришћени за службе трагања и спасавања, медицинску евакуацију, али и под оружјем као подршка снагама за брза дејства.
ПрочитајтеОВДЕ шта о овој испоруци каже војни коментатор Мирослав Лазански?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта све може МиГ 29!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА