Најновије

ИМА НОВИ ПЛАН: Трамп се након трговинског рата договорио се са Кином и Јапаном, а сада циља Европу

Након што је постигао делимичан трговински договор с Кином и изменио нови Северноамерички споразум о слободној трговини (НАФТА), амерички председник Доналд Трамп окренуо се ка следећој мети - Европи.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Трамп је на Светском економском форуму у Давосу у Швајцарској разјаснио да ће његова администрација агресивно кренути у преговоре о трговинском споразуму са Бриселом, а ако не дође брзо до прогреса наметнуће тарифе до 25 одсто на аутомобиле произведене у Европској унији.

- Желео сам да прво одрадим Кину, Мексико и Канаду. Сад кад смо све то завршили… идемо да одрадимо Европу – рекао је он.

Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије, срела се са Трампом у Давосу, где су обећали да ће радити брзо како би постигли споразум. Фон дер Лајен је рекла да би се то могло догодити за неколико недеља.

Трансатлантски однос донео је 1,3 билиона долара у укупној трговини 2018, подаци су америчке владине статистичке агенције. Заједно је 28 земаља ЕУ те године било највеће извозно тржиште за америчку робу. Ипак, стручњаци упозоравају да ако је циљ брз договор, то значи да неће бити довољно времена да се расправе спорна питања која су деценијама спречавала САД и ЕУ од постизања свеобухватног договора на плану трговине.

Последњи напор – Трансатлантско трговинско и инвестиционо партнерство (ТТИП) – проглашен је застарелим пре него што се финализирао. Тај уговор је пометен због страховања европских активиста од увоза америчких генетски модификованих житарица и меса третираног хормонима. Избор Трампа за председника, који је током кампање 2016. био против нових трговинских споразума, била је кап која је прелила чашу.

Чед Баун, са Института за међународну економију Питерсон, рекао је да је нацрт новог уговора нејасан, али да је мало вероватно да ће решити велика регулаторна питања која спречавају појачану трансатлантску трговину.

- За кратак период времена мислим да је стварно мало вероватно да ће моћи да се реше велика спорна пољопривредна питања између САД и ЕУ – истиче Баун.

Трампова администрација ће стога можда изабрати другу опцију.

Откако је постао председник, Трамп је ушао у преговоре са Јужном Корејом, Канадом и Мексиком, који су резултирани малим променама постојећих трговинских уговора. Преговори с Кином резултирали су окончањем “прве фазе” договора малог опсега. Јапан је такође потписао ограничени трговински пакт како би избегао нове тарифе. Да ли би Трамп могао исто да уради и са ЕУ?

- Са Европом је другачије. Ми са њима никада нисмо дошли до пуног споразума по било ком питању. Стога је једна велика непознаница оно што ће они саставити, заиста ставити на папир и назвати то трговинским уговором – каже Баун.

Трамп је недавно обновио своје претње да ће наметнути тарифе на европске аутомобиле од 25 одсто.

- Гледајте, ако ми не добијемо нешто мораћу да предузмем акцију, а то ће бити веома високе тарифе на ваше аутомобиле и друге ствари које долазе у нашу земљу – поручио је он из Давоса.

Тиме би ударио у само срце европске индустрије, чиме би возила која праве “Фолксваген”, “БМВ” и “Дајмлер” на њиховим домаћим тржиштима била скупља за Американце.

- То би засигурно имало веома значајне негативне последице за економски раст и у Европи и у САД – каже Торстен Слок, главни економиста Дојче банк секјуритис.

Много тога у вези уговора би се свело на детаље и да ли ће САД одлучити да царине комплетна возила, ауто делове или обоје, а Баун каже да ту постоји ризик од погрешне рачунице.

- Европа није Јапан, нити Кина. Ако Трамп наметне Европи ауто тарифе постоји стваран осећај да ће се политичка рачуница у Европи променити и они ће бити приморани на реципрочне мере, а економија су једнаке величине – истиче Баун.

Ипак, ова претња може бити довољна да доведе Европу за преговарачки сто.

- ЕУ вероватно мисли: “Хеј, ако нађемо нешто да им дамо и то одстрани тарифе са стола, онда има смисла ићи напред” – каже Сем Лоу из Центра за европске реформе.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је из Давоса поручила да се нада да ће доћи до договора са САД. Чак и мали уговор са Европом биће велики плус за Трампа који је у кампањи за председнички реизбор. Он је из Давоса оценио да су његови трговински споразуми ојачали америчку економију и отворили радна места.

- Председник има историју састављања веома малих уговора и називања истих важним трговинским споразумима. Како ће у овом случају назвати трговински споразум остаје да чекамо и видимо – закључио је Баун.

Прочитајте ОВДЕ шта су демократе поручиле Доналду Трампу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА