Најновије

СИТУАЦИЈА СВЕ ДРАМАТИЧНИЈА: Нагло скочио број мртвих од коронавируса! У Вухану се гради још једна болница

Кина је потврдила 1.287 случајева заражених новим коронавирусом од 24. јануара, док је број умрлих од вируса порастао на 41, саопштила је Национална здравствена комисија.

Кина гради још једну болницу у Вухану (Фото: Јутјуб)

Доктор Лианг Вудонг из болнице "Хубеи Ксинхуа" у Вухану који је лечио оболеле је међу жртвама у граду у коме се вирус први пут појавио и који је дословце у тоталном карантину.

Кина је потврдила 1.287 случајева заражених новим коронавирусом, док је број умрлих од вируса порастао на 41. У саопштењу се наводи да је 237 особа у критичном стању.

Вирус је такође потврђен у Вијетнаму, Сингапуру, Јапану, Јужној Кореји, Тајвану, Тајланду, Непалу, Француској, Сједињеним Америчким Државама а први случајеви регистровани су и у Малезији и Аустралији.

Светска здравствена организација прогласила је стање "хитне ситуације у Кини" због појаве коронавируса иако још увек није проглашена глобална опасност.

Вухан, град од 11 милиона, дословце је закључан. Отказани су готово сви летови, а полиција и војска контролишу главне путеве који воде изван града. Сличне мере кинеске власти су увеле у још десетак градова у близини Вухана.

Како вишемилионски Вухан клизи у изолацију, апотеке остају без залиха док су болнице преплављене уплашеним људима који проверавају да ли су заражени.

Новооткривени коронавирус алармирао је светску јавност због тога што још увек постоји много непознаница између осталог колико је опасан и колико се лако шири међу људима.

Детаљна генетска анализа "2019-нЦоВ" открила је да је нови сој вируса мешавина два друга коронавируса, од којих један потиче од слепих мишева, а други је непознат. 

Вирус би могао брзо да се прошири

Симптоми укључују температуру, отежано дисање и кашаљ. Може проузроковати упалу плућа, која је у неким случајевима била смртоносна. Већина смртних случајева била је код старијих пацијената, од којих су многи већ имали неко хронично обољење, саопштила је СЗО. 

Аеродроми широм света појачали су преглед путника из Кине, иако неки здравствени званичници и стручњаци довео у питање ефикасност таквих прегледа и мера.

Здравствени званичници страхују да би вирус могао брзо да се шири посебно због путовања великог броја Кинеза у земљи и иностранству током прославе Лунарне нове године.

Док се Кина бори да задржи избијање епидемије Велики зид близу Пекинга затворен је за посетиоце као и пекиншки храм Лама, где се традиционално окупља велики број људи током прославе кинеске нове године. Затворене су и друге туристичке атракције попут Забрањеног града, шангајског Дизниленда, отказане су биоскопске пројекције а Мекдоналдс и Старбакс обуставили су пословање у градовима који се налазе у провинцији Хубеи.

У Вухану се гради још једна болница, рок за изградњу је две недеље

Како би било довољно места да се збрину сви пацијенти оболели од коронавируса, у Вухану се гради још једна болница.

Због претрпаних болница, кинеске власти су јуче наложиле хитну изградњу болнице у Вухану по узору на сличан објекат који је изграђен у Пекингу током епидемије САРС-а, у којој би се налазило хиљаду постеља. До 3. фебруара треба да се заврши изградња.

Утврђено је да ће бити потребан још један објекат, са 1.300 постеља. Рок за изградњу је пола месеца.

Овај град у ком живи 11 милиона људи је већ данима у изолацији. Авионски саобраћај је у прекиду, а контролни пунктови су постављени на излазима из града. Грађанима се саветује да носе маске и не напуштају Вухан.

Сличне рестрикције и препоруке уведене су у готово целој Хубеи провинцији, у којој живи чак 59 милиона људи. 

Прочитајте ОВДЕ зашто је Кипар одбио захтев ЕУ, а тиче се Русије.

Извор: РТС/Синхуа/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА