Најновије

СУКОБ У ЛИБИЈИ ИЗ РУСКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ: Запад се једино интересује за ресурсе те земље!

За време Светског економског форума у ​​Давосу, немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је светске пословне и политичке лидере да би Либија могла да постане нова Сирија. Упозорење је уследило након мировне конференције у Берлину, чији је циљ био дескалација ситуације и постављање упоришта за политичко решење сукоба. Ово је јасан доказ чињенице да нису постигнути преломни споразуми.

Либија (Фото: Јутјуб)

Направили смо први покушај и то је само један покушај проналажења решења за Либију, пре него што је и сама Либија ушла у ову замку рата какав смо видели у Сирији “, рекла је Меркел. „Да се ​​сви окупимо када те земље од нас затраже да се боримо против тероризма у свом делу света, као што смо то урадили са укупном коалицијом у Сирији.“

Меркелове опаске су користан пример јавног размишљања Запада. Немачки лидер тврди да је „коалиција“ поразила тероризам у Сирији, док је заправо „коалиција“ била разлог раста Ал Каиде и ИД-а у земљи баченој у хаос због покушаја промене западног режима.

Иста ситуација догодила се у Либији 2011. године, када је НАТО коалиција збацила владу земље и уништила њену државност. Од тада, Либија је у сталном хаосу са разним страним играчима који експлоатирају енергетске ресурсе. Главни разлог забринутости Немачке, Француске, Италије, САД је тај што они тамо губе утицај. Либијска национална армија, коју су подржале УАЕ, Египат и делом Русија, преузела је контролу над већим делом земље. Истовремено, влада Националног споразума са седиштем у Триполију пала је у директну зависност од Турске. Дакле, сада има само врло мало простора за „моћне европске силе“, па чак и Сједињене Државе.

Интереси већине кључних играча у сукобу су јасни. Овлаштења ЕУ настоје задржати контролу над либијским енергетским ресурсима и спречити ширење Турске, Египта и УАЕ. Турска свој споразум о морској зони са Либијском националном армијом види као важан део своје стратегије за повећање сопственог економског и дипломатског утицаја у источном Медитерану. Египат и УАЕ желе да обезбеде сопствене економске и политичке интересе у региону. Они укључују приступ либијским енергетским ресурсима и уклањање терористичке претње (укључујући групе повезане са Муслиманским братством).

Што се тиче Русије, уобичајено објашњење је да Москва жели да добије удео у либијском енергетском послу у замену за своју војну и дипломатску подршку. Међутим, шири поглед на ситуацију доводи у питање ово објашњење. Руски национални интерес је да задржи високе цене нафте и гаса, као и да гарантује стабилну потражњу за својим извозом енергије. Стабилизација ситуације у Либији, једном од кључних произвођача нафте у региону, не одговарају ти циљевиж. Дакле, Москва жели да постигне горе поменуте услове, могла би да одигра двоструку игру у сукобу. Ово такође помаже да се објасни сарадња са Турском и неспособност (неспремности) Москве да примора ЛНА да прихвати предложени режим примирја. Ово објашњење би могло успети ако се послужимо директном логиком да бисмо објаснили руски став према сукобу.

С друге стране, Русија често делује на начин који не служи само њеним националним интересима, већ и интересима неких група и особа. У овом случају, на руску политику у Либији могу утицати ове групе и особе које могу имати сопствени интерес за либијско питање и могу имати неке финансијске споразуме са ЛНА или другим његовим спонзорима.

Моћни руски авион Ту-214 кренуо за Сирију, више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА