Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ, НЕ ЗНАЈУ ШТА ИХ ТАЧНО ЧЕКА: Русија гради невидљиву мрежу, ни мува неће моћи да пролети!

Москва планира да повећа број најсавременијих радара - конструисаних да открију чак и најскривеније летеће циљеве - којих има на Арктику.

Путин на Арктику (Фото: kremlin. ru)

Примена ових радара ће 'значајно' повећати руске одбрамбене способности.

Позивајући се на изворе из војне индустрије, ТАСС преноси да је руски генералштаб спреман да покрене производњу још пет додатних радара Резонанца-Н, 'способних за откривање хиперсоничних циљева - поред пет већ наручених.'

Једном када ови радари буду повезани у јединствену радарску моћи ће заштитити читав руски Арктик од надолазећих 'хиперсоничних ракета', рекао је извор.

Такво распоређивање 'значајно би повећало осматрачке способности руских оружаних снага', рекао је за РТ Михаил Ходаренок, пуковник у пензији у снагама противваздушне одбране и бивши официр генералштаба.

'Сигурно је да је радарска станица добро радила у пракси. Уосталом, руско министарство одбране ретко се одлучује да дуплира наруџбу радарске опреме.'

'Посебно вредан квалитет радара Резонанце је способност детекције хиперсоничних крстарећих ракета', објаснио је он. Најмодернији радар са антенским фазним пољем може уочити и пратити слабо-видљиве циљеве на удаљености од 600 км, као и балистичке ракете које лете на 1,200 км даљине и откирвање по висини од 100 км, рекао је војни стручњак за РТ.

У време хладног рата, Совјетски Савез је имао 'велики систем радарског осматрања' на северу, пошто је тај правац сматран највероватнијим за ракетни напад САД.

'Сада би тај исти циљ требало постићи путем мањих, али више софистицираних радара.'

Почетком ове године, руски председник Владимир Путин изјавио је да Русија троши далеко мање на одбрану и ефикасније користи свој новац развијајући низ напредног оружја које његови ривали се муче да копирају.

Додао је да се, док је Совјетски Савез увек покушавао сустићи САД - било да је у питању атомска бомба, бомбардери дугог долета или прве интерконтиненталне балистичке ракете - изгледа да су се ствари промениле.

'Данас имамо јединствену ситуацију у нашој новијој историји - они покушавају да нас сустигну', рекао је Путин.

Русија је прошле године избацила низ најсавременијих хиперсоничних оружја, а нека су већ почела да се користе, укључујући хиперсоничну ракету названу 'Авангард'.

Прочитајте ОВДЕ   какав је то тежак инцидент потврдила Москва.

Извор: Alo/ espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА