Најновије

КОЈО НИКАД БРУТАЛНИЈИ: Неће на добро да изађе! Овом привиду живота се ближи крај! Питање је дана када ћемо шетати са траком око рукава!

“Одавно говорим да је питање дана када ћемо шетати са траком око рукава. Ово није изненађење. Ово је насиље које изазива ново насиље”.

Никола Којо (Фото: Јутјуб)

То каже глумац Никола Којо, одговарајући на питање “Како коментаришете што је у полицији саслушан глумац Бранислав Трифуновић због тога што је поцепао заставу у представи?”.

Он додаје да онај полицајац који саслушава, онај који уручује позив Банету, оне колеге које не заустављају играње представа, сви морају да освесте, да су невољни сарадници окупатора.

“Онај који преноси вест шта је рекао Ристичевић или Мартиновић, такође је саучесник итд. Неће ово на добро да изађе. Свака осионост и свака тортура има своју тачку када жртви пуца филм и више не калкулише својим животом. То је моменат када, поред пуке егзистенције, губи и достојанство. Нада му је одавно убијена. Тај моменат је близу. Овом привиду живота се ближи крај. Нажалост, не тако леп крај“, наводи Којо.

Одговарајући на исто питање, Александра Гловацки, позоришна критичарка и драматуршкиња, напомиње да стварно нема коментар сем да живимо у дилетантској држави фарсу од живота “под владавином најнеодговорније, примитивне братије, која ако остане на власти од Србије неће ништа остати“.

“Трифуновићева игра на сцени је уметнички исказ а овај епилог ван сцене је представа за народ. Разлика је само у томе што се Трифуновић поштено представља да је глумац који игра неки лик а људи из власти се праве да је ово стварност“, указује Димитрије Војнов, драматург и сценариста.

Игор Вук Торбица, позоришни редитељ, истиче да се границе слободе из дана у дан померају и скраћују. Према његовим речима, то је једино што можемо закључити из рецентних информативних саслушавања колеге Трифуновића и социолошкиње Весне Пешић.

“Говорим већ јако дуго да се језик по сваку цену мора ослободити, но док ми расправљамо да ли је дозвољено ово или оно у јавном изражавању, они подручје својих рестрикција шире и на терен уметничког изражавања и слободе у уметничком поступку. Можете само замислити колика параноја и страх се ствара у људима који ће упитани, морати да дају неке одговоре знајући да их свака реч дели од потенцијалних казни. Ситуација је слична као и следећа, док се грађани и опозиција боре за веће слободе и објективна извештавања на јавном сервису, то освајање права на информирање не само да се не помиче на боље, него се истовремено иза леђа великом делу људи укида једини медиј на којем могу чути друго мишљење. Закључак је да не само да нисмо након свега освојили боље услове и капацитете за неке будуће изборе, него је наша позиција регресирала и ми смо сад заиста на опасном терену”, оцењује Торбица.

Горан Шушљик, глумац, одговара да постоји десет разлога зашто Бане Трифуновић не би требало да је позван да да изјаву поводом кривичне пријаве.

“1. Бане Трифуновић је глумац. 2. Бане Трифуновић је глумац. 3. Бане Трифуновић је глумац. 4. Бранислав Трифуновић је глумац. 5. Бранислав Трифуновић је глумац који је играо. 6. Бранислав Трифуновић је играо у представи у којој лик који тумачи Бранислав Бане Трифуновић нешто. 7. Бранислав Бане Трифуновић је играо једне вечери у позоришту, глумио је у позоришту, тумачио је лик који нешто дела у неком тренутку на сцени. 8. Бане Трифуновић, звани Бранислав, у позоришту је глумац који је тумачио једне вечери лик, драмски лик, ваљда, који некад, а то ликови, карактери позоришни раде, делају нешто, нешто некад лепо, некад ружно, некад ни ово ни оно, ништа некад, тако је у позоришту. 9. Бранислав Трифуновић и није био на сцени позоришта већ је тамо био лик. 10. Бранислав Трифуновић не би требало да даје никакву изјаву већ би морао да даје изјаву лик кога је Бане тумачио и то би била права мера ствари и у позоришту и у животу”, каже Шушљик.

Прочитајте ОВДЕ шта је Сергеј Трифуновић рекао поводом годину дана на челу Покрета слободних грађана.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА