Најновије

МОЋНЕ СЛИКЕ СТИЖУ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ! МИЛО У ПАНИЦИ: Рекордне литије по тешким временским условима! Верници не дају светиње (ВИДЕО)

Верни народ наставио је да брани своје светиње у Црној Гори. Ни временске неприлике не могу пољуљати намере људе у свим градовима да стану у одбрану Српске православне цркве.

Литија у Беранама (Фото: Јутјуб)

Литија је одржана и на Сињајевини. Учесници су били грађани Колашина, Мојковца и Даниловграда, који су поставили рекорд по бројности на 1.700 метара постављен рекорд.

Они су мирно протествовалип ротив спорног Закона о слободи вероисповести.

У Беранама више од 25.000 верника

Невиђено сабрање у Беранама. У четири литије које су се на кружном току код Аутобуске станице слуле у једну, било је више од 25.000 грађана. Није мали број оних који тврде да је та бројка већа и за 5.000, али, нема сумње, оваква литија није до саса виђена на целом северу Црне Горе.

Из Берана, из порте чувене лавре Немањића, манастира Ђурђеви ступови, моћна порука: "Не дамо светиње". Вијоре се заставе Старе Црне Горе, Србије, црногорски "крсташ" барјак. Чује се песма гусларска…



- Не дамо светиње, скандирали је неколико десетине хиљада људи, а онда се из грла поноситих горштака проломила песма пониса и пркоса: Црна Гора и Србија, то је једна фамилија.

Никад бројнија литија у Бијелом Пољу

Око 20.000 људи слило се у центар Бијелог Поља код Цркве Светог Петра и Павла. Народ је и данас по лошем времену прешао више километара како би учествовао у молебану и литији коју предводи владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

И данас су многи верници пешачили километрима како би учествовали у вечерашњој литији.


По киши су данас кренули и Кучи у још једну литију до Храма Христовог васкрсења у Подгорици.



И у осталим црногорским градовима одржане су литије и молебани.

Верници и свештенство Митрополије црногорско-приморске, на челу са митрополитом Амфилохијем, после одслуженог молебана у Храму Христовог васкрсења кренули у молитвену литију улицама Подгорице.

Литији се придружило, како су саопштили организатори, неколико хиљада грађана из Зете, који су раније данас кренули од цркве Свете Петке у Голубовцима, верници из Куча и неколико подгоричких насеља.

Пре поласка, верницима је поручено да носе само црквена обележја.

Грађани су вечерас у великом броју окупили и у Бару, а током шетње градским улицама су узвикивали: "Не дамо светиње".

Транспарент са истим натписом нашао се и на челу колоне.

Киша није спречила неколико стотина Пивљана да се након молебана у Цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама, придружи, како су организатори саопштили, најбројнијој литији у тој општини.

Грађани су се у знак протеста због усвојеног закона окупили и на Жабљаку, а у Мојковцу је литија дуга око три километра кренула од Цркве Христовог рождества улицама преко Горњег Мојковца, и кроз центар назад до цркве. Пре литије предвођене свештенством, у храму је служен молебан.

Погледајте ОВДЕ како је протекла литија на Сињајевини.

Извор: Вечерње новости/ИН4С
 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА