Најновије

УЖИВАЛИ СУ ДА ВИДЕ НЕЧИЈУ ПАТЊУ И ПОСЛЕДЊИ УЗДАХ, ОБОЖАВАЛИ СУ СМРТ! Овако је познати историчар описао Хрвате: Имали су 57 метода за убијање

Логори у којима су деца изгладњивана до смрти типичан су усташки изум, који потврдује најмонструознији, непоновљив злочин.

Гидеон Грајф (Фото: Јутјуб)

Израелски историчар Гидеон Грајф, који је анализирао систем концентрационих логора нацистичког Аушвица и усташког Јасеновца, њихове слицности и разлике, закључио је да је "Јасеновац балкански Аушвиц", што је и наслов његове монографије која је, уз подршку Министарства спољних послова Србије, преведена и на српски језик.

- Системи оба логора су били зли, врло окрутни, садистички. Нацисти и усташе брутално су истребљивали људе, потискујући било какав морални кодекс. У њима није било ни трунке обичне људске саосећајности. Ни милости није било. Био сам изненађен колико су слични, али и колико се разликују - рекао је Грајф у интервуу.

Према његовим речима, разлика измеду Аушвица и Јасеновца била је у томе што су усташе уживале у убијању својих жртава, док су Немци користили гасне коморе, убијали су их стерилно, нису желели да им жртве буду пред очима.

- Усташе су, међутим, уживале да виде нечију патњу, нечији последњи уздах. Уживали су у убијању. Обожавали су смрт - рекао је Грајф.

У својој сутдији, првој компаративној анализи Јасеновца и Аушвица у светској историографији, на око седам стотина страна Грајф је описао педесет седам усташких метода убијања и мучења људи.

- Уз поклич ''За дом спремни'', усташе су своје жртве, пре свих Србе, давиле у Сави, тровале цијанидом, топиле у сапун, убијале чекићем, маљем, вешале их, цупале им гркљане, одсецале тестисе, вадиле им делове утробе, убијале труднице струјом... Дечје главе разбијали су о зидове. За све ове методе свирепог убијања које су примењивале усташе у Јасеновцу постоје докази - навео је Грајф.

Оценио је да су усташе очгледно желеле да надмаше злоцине Немаца, и у Јасеновцу су у томе и успеле, али, како је истакао, врхунац усташких злодела су концентрациони логори за децу, које ниједан немачки логор није имао.

- Логори у којима су деца изгладњивана до смрти типичан су усташки изум, који потврдује најмонструознији, непоновљив злочин - истакао је израелски историчар Гидеон Грајф.

Ко је помогао усташама да оборе ЈАТ-ов авион, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА