Најновије

АМЕРИЧКИ ВАПАЈ ЗА ТЕРОРИСТИМА: "Спасите народ Идлиба и Алепа од Руса, Ирана и сиријског режима"

Синоћ касно по средњоеcропском времену је амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио како Вашингтон с великом забринутошћу проматра ситуацију на северозападу Сирије.

Мајк Помпео (Фото: flickr. com)

Након 21. јануара, када су Исламска странка Туркменистана и терористи коалиције Хаџат Тахрир Ал-Шам напали положаје сиријске војске из Идлиба на два места на линији раздвајања, а друге скупине су провеле вишеструке нападе вишецевним ракетним бацачима на град Алепо, приликом чега је погинуло 48 сиријских војника и десетине цивила, сиријска војска и руско зракопловство су покренули силовиту офанзиву у којој су до сада ослободили на десетине села и око седам већих насеља, док је Марат Ал-Нуман у полуокружењу и терористима и цивилима који желе напустити град је остављен коридор за евакуацију. Сиријска војска проводи и силовите нападе на положаје терориста западно од града Алепа, али на тој оси до данас није било већих покушаја пробоја пешадије.

Мајк Помпео је огорчен и немоћно проматра како се распада терористичка коалиција у Идлибу и синоћ је изјавио како  „напади Русије, Ирана и Асада спречавају успостављање примирја на северу Сирије“.

Осим тога, амерички Стејт Департмент тврди како извештаји показују да су заједничке снаге Русије, иранског режима, Хезболаха и сиријских режимских снага покренуле опсежни напад на „народ Идлиба и западне провинције Алепо“.

Тај би „народ“ био исти онај који је годинама уз потпору Вашингтона чинио незамисливе злочине над заробљеним сиријским војницима и цивилима, о чему сведоче бројни видео записи и данас доступни на интернету. То је „народ“ Мајка Помпеа којег нападају „заједничке снаге Русије, иранског режима, Хезболаха и сиријског режима“.  Да ова коалиција постоји на терену, то је тачно, јер су на истоку „терористичког резервата“ и иранска проматрачка места, док југозападни део фронте у Алепу држе ирански саветници, шиитске милиције и Хезболах. Да додамо, што је Помпео у свом драматичном вапају заборавио, тамо су и палестинске снаге „Јединице Кудс“, настале током терористичке опсаде Алепа, чији су најбољи борци недавно прошли обуку у кампу руских специјалних снага западно од другог по величини града Сирије.

Синоћ је на страницама Стејт Департмента објављено и службено саопштење Мајка Помпеа, којег преносимо у целости:

„Сједињене Државе с озбиљном забринутошћу прате ситуацију на северозападу Сирије, где наводно здружене снаге Русије, ирански режим, Хезболах и Асадов режим изводе опсежни напад на народ Идлиба и западних делова покрајине Алепо. Наводно те снаге изводе неселективна ваздушна бомбардирања и копнене нападе који су заробили хиљаде цивила под бомбардовањем у Марат Ал-Нуману, не остављајући им места камо више бежати. У другим подручјима, десетине хиљада људи наводно беже из својих домова. Дестабилизирајуће акције Русије, иранског режима, Хезболаха и Асадовог режима изравно спречава успостављање примирја на северу Сирије, како се захтева у УНСЦР 2254, те сигуран повратак стотина хиљада расељених особа на северу Сирије у њихове домове.

Сједињене Државе осуђују ове неоправдане нападе на народ северозапада Сирије. Позивамо на тренутно прекид ватре и пуни приступ погођеним подручјима од стране хуманитарних организација како би се ублажиле патње стотина хиљада људи који су преживели непрекидно бомбардовање. Сједињене Државе спремне су подузети најјаче дипломатске и економске акције против Асадовог режима и било које државе или појединца који му помажу у његовом бруталном програму“, написао је Мајк Помпео у службеном саопштењу објављеном синоћ касно на страницама Стејт Департмента.

Ко су они за које се Помпео очајнички бори и прети санкцијама и дипломатским мерама свима који помажу Башару Ал-Асаду да очисти земљу од терориста? Подсетимо само на епизоду из болнице „Кинди“ у Алепу, коју је скупина војника успела бранити до децембра 2013. Тада су терористи имали стратешку предност скоро на свим фронтама и сиријска војска је била на коленима. Вашингтон је подржавао, финансирао, обучавао и давао смернице свим врстама терористичких скупина, тврдећи тада како је питање дана „када ће Асад пасти“. То се није догодило, а сиријски председник и влада су одлучили очистити земљу од људског шљама којег можете видети на видеу још увијек доступном на Твитеру, снимљеном непосредно након што су пријатељи Мајка Помпеа, раније Обаме и његове управе чинили овакве злочине.

Како је сиријска војска ослободила стратешки град Марат Ал-Нуман, сазнајте ОВДЕ!

Извор: logicno. com/Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА