Најновије

РУСКИ АКАДЕМИК О КОРОНАВИРУСУ: Болест је прилично опасна! Ако нешто не урадимо, доћи до глобалне епидемије!

Глобална епидемија изазвана новим коронавирусом је могућа ако број оболелих настави да расте у геометријској прогресији у наредних месец дана, рекао је председник Руске академије науке, професор Александар Сергејев.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

"Болест је прилично опасна, расте број оболелих. Коефицијент геометријске прогресије, који се сада бележи у Кини, показује да ће, ако се таква ситуација настави и у наредних месец дана, доћи до глобалне епидемије. Због тога је сада потребно предузети мере како би се зауставило ширење коронавируса", рекао је Сергејев.

Према његовим речима, Руска служба за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) прати ситуацију у Русији.

"Роспотребнадзор припрема нашу вакцину за пуштање у промет", нагласио је Сергејев.

Забрињавајуће прогнозе америчких и британских научника

Амерички и британски научници објавили су своје стручне процене о опасности ширења новог коронавируса 2019-нЦоВ из Кине, а њихов рад је објављен на порталу "medRhiv. org“.

Истраживачи са Универзитета у Ланкастеру, Универзитета у Глазгову (Велика Британија) и са Универзитета у Флориди (САД) дошли су до закључка да базна репродуктивна учесталост инфекције, односно просечан број секундарних инфекција, износи од 3,6 до 4,0.

Поређења ради, репродуктивна учесталост инфекције код грипа износи од два до три, док је показатељ код атипичне пнеумоније из дехиљадитих година око три. У сваком случају, уз високу стопу смртности која је забележена код новог коронавируса, овакви закључци звуче веома забрињавајуће, истичу научници.

Уколико мере које су предузете у борби против епидемије остану на садашњем нивоу, до 4. фебруара 2020. године број заражених у Вухану могао би да премаши 190.000 људи, сматрају аутори истраживања. Они истичу да би у том случају епидемије могле погодити и Шангај, Пекинг, Ченгду, Чунгкинг, Гунагџоу. Зона ризика обухвата и земље као што су Тајланд, Јапан и Јужна Кореја...

Скептични према карантину у Вухану

Истраживачи истичу да мере контроле могу да спрече до 75 одсто случајева ширења заразне болести. Међутим, скептични су према одлучи да се изолује град Вухан, где је тренутно најгоре стање. Према њиховом мишљењу, увођење карантина у Вухану ће смањити број оболелих у другим областима Кине за само 24,9 одсто.

Аутори истраживања упозоравају да су њихови закључци прелиминарни и да се, пре свега, заснивају на претпоставкама из њиховог модела.

Касније је главни аутор чланка Џонатан Рид објавио на Твитеру да се стварне вредности репродуктивног ширења новог коронавируса крећу од 2,4 до 2,6, што се поклапа с горњом границом из процене Светске здравствене организације.

Кинеске власти су 31. децембра 2019. године обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији нове врсте упале плућа у Вухану, који се налази у централном делу земље.

Стручњаци су утврдили да је узрочник пнеумоније коронавирус 2019-нЦоВ. На територији Кине је због вируса до сада умрла 81 особа, а више од 2.744 особе је заражено.

Шефица "Роспотребнадзора" Ана Попова саопштила је да 80 одсто оболелих чине особе старије од 60 година, док је свега двоје деце млађе од 15 година погођено новим вирусом.

Прочитајте ОВДЕ    све податке о убијеном америчком официру.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА