Најновије

У РАТУ УБИЈА КО ПРВИ УДАРИ! Трамп послао поруку читавом свету: Воља САД се мора поштовати!

Убиство генерала Касема Сулејманија је јасна порука Вашингтона у првом реду Ирану, а затим Русији и осталим конкурентским силама да се воља САД мора поштовати. Покрети снага америчке авијације према истоку и размештај појачања у базама Заливских земаља је мера предострожности за случај да Иран тренутно одговори на изазов.

Александар Радић (Фото: Јутјуб)

Пише: Александар Радић, уредник Балканске безбедносне мреже

Сада су карте на столу – Американци су отворено ударили Иран у средиште интереса режима јер је генерал Сулејмани водио команду Кудс задужену за ширење утицаја исламске револуције специјалним операцијама које обухватају тероризам, саботаже, агресивне обавештајне продоре и организовање и наоружавање савезника.

Задаци команде Кудс врло су слични америчкој доктрини која је намерно прекопирана као доказано ефикасан механизам за интервенционистичке акције далеко од властитих граница. Иранци су још од деведесетих година у Босни, где су обучавали и наоружали део муслиманских снага за офанзиве против ВРС 1994. и 1995. године. У то време политика САД била је благонаклона свакоме ко се борио против Срба и зато су зажмурили на оба ока и "нису видели" летове четворомотораца Ц-130 Херклуес са иранским ознакама који су превозили наоружање до аеродрома Тузла.

Иранци су се касније размахали користећи сваку прилику коју су углавном индиректно стварали Американци као што је рушење Садамовог режима. Дестабилизацију Ирака, суседи Иранци су искористили као мостобран за потискивање већинских Сунита у корист Шиита. Активности Кудса видљиве су од Либана где су њихови штићеници Хезболаховци, преко Сирије, Ирака и Јемена.

Генерал Сулејмани постао је медијски препознатљива личност коју су антиглобалсти почели да идентификују као симбол борбе против САД. Руски председник Владимир Путин назвао је генерала Сулејманија другом и савезником. Иако је у Сирији пре свега штитио свог идеолошког сабрата Башара Асада, задужили су Русе јер су снаге Кудс водиле акцију потраге и извлачења навигатора руског фронтовског бомбардера Су-24М који је новембра 2015. оборио турски ловац.

Политика је превртљива и Турска је постала савезница Русије и тај статус је истовремено задржао и ојачао Иран, али из угла САД све су то земље које желе за поделу моћ са водећом светском силом. Иранци су иза леђа Американаца постали одлучујући фактор у Ираку и кренуо је против удар – масовне демонстрације против проиранске власти и сада ликвидација Сулејманија на састанку са ирачким шиитским добровољцима. Амерички потез је бруталан приказ силе, али састанак који је одржаван у Багдаду сасвим сигурно не би имао хумане последице по противнике Шиита. Тако је то у рату – убија ко први удари.

Иран послао 14 борбених авиона Ф-14 због убиства генерала Сулејманија! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА