Најновије

РАКЕТЕ КОЈЕ ЛЕТЕ БРЖЕ ОД ЗВУКА! Систем који је Србија купила управо је постао још моћнији, ево и како!

Моћни руски ПВО систем "Панцир-С1", чију је набавку недавно уговорила и Србија, постао је још моћнији пошто је недавно опремљен хиперсоничним ракетама.

Панцир (Фото: Риа)

Реч је о ракетама које могу да лете брзином од пет махова и више, што повећава брзину испаљивања ракетног комплекса, а самим повећава се и разорно дејство на мете. С обзиром на то да је Србија недавно купила овај систем од Русије, стручњаци верују да постоји могућност да најновије ракете ускоро стигну и у нашу земљу.

Две врсте ракета

Валериј Слугин, инжењер за систем противваздушне одбране Конструктивног бироа "Шипунов", објашњава да ПВО систем "Панцир-С1" сада има две врсте ракета.

- Постоје две ракете које се боре са читавим спектром циљева. Једна је стандардна, друга је недавно направљена хиперсонична ракета са брзином од пет махова и више. Нова ракета брже долеће до циља, што повећава брзину испаљивања ракетног комплекса. Поред тога, не морате да убацујете много експлозива у бојеву главу ракете да бисте распршили фрагменте. Већа брзина удара даје већу ефикасност фрагмената. Систем "Панцир" може решавати задатке помоћу система даљинског управљања ракетама из борбеног возила - објашњава Слугин, а преноси портал Спутњик, уз подсећање да су Русија и Србија закључиле уговор о набавци једне батерије од шест система "Панцир-С1, чија је реализација већ започета.

Коментаришући ове наводе, бивши потпуковник КОС Љубан Каран каже да одлука да Србија купи баш овај ПВО систем није донета брзоплето, већ тек након свеобухвате анализе наших најбољих стручњака из те области.

- Осим тога, не треба заборавити да је руски лидер Владимир Путин лично сугерисао нашем председнику да купимо управо овај систем јер је знао да је изванредан, али и да ће се даље надограђивати и унапређивати. То је свакако систем који ће напредовати и по питању вероватноће погађања циљева у ваздуху и по питању домета - подвлачи Каран.

Страх и трепет

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност "Едуконс", оцењује да је усавршавањем ракета, "Панцир" постао страх и трепет за све врста летелица.

- Сада је његова убојита моћ и ефикасност реализације максимална. Поседовањем хиперсоничне ракете која има одбрамбени карактер, безбедност нашег ваздушног простора и комплетне државне територије постала би јача и одвраћала би сваког евентуалног агресора - закључује Бјеговић.

Чињенице о систему "панцир"

* систем за одбрану од авиона и крстарећих ракета
* поседује 12 пројектила и два аутоматска топа
* може да нападне до четири циља истовремено
* гађа мете на даљинама од 1,2 до 20 километара

Прочитајте ОВДЕ   шта су то увалили Хрватима.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА