Најновије

ШПАНИЈА НА СТРАНИ СРБИЈЕ! Прете бојкотом самита у Загребу због тзв. Косова!

Шпанија прети бојкотом загребачког Самита због учешћа Косова, јавља Радио Слободна Европа позивајући се на поуздане изворе у Мадриду, Загребу и Бриселу.

Жозеп Борел (Фото: Јутјуб)

Наиме, шпански званичници су, како преноси РСЕ, упозорили домаћине предстојећег самита да неће учествовати на скупу на коме Косово има равноправни статус са осталим земљама Западног Балкана.

Такође је из више извора потврђено да су дипломате из осталих земаља чланица ЕУ већ обавештене да је могуће да Шпанија прескочи Загреб.

Жозеп Борел, тада као министар иностраних послова Шпаније, напустио је самит ЕУ у Софији 2018. године због присуства косовског министра.

Одговор из Мадрида

Шпанска влада не жели да се званично огласи око могућег неучешћа јер се чека формална позивница од организатора. Њена форма ће највероватније бити кључна за свеобухватно учешће на самиту, и ту највероватније, главну улогу има протокол који треба да пронађе адекватну формулу.

“Још је рано за потврђивање учешћа премијера јер и даље нисмо добили позивницу хрватског председништва. Чим она буде примљена, ми ћемо бити у могућности да потврдимо да ли ћемо учествовати”, стоји у писаном одговору шпанског Сталног представништва при ЕУ.

Загребачки самит ће бити одржан између 6. и 7. маја и требало би да представља врхунац хрватског председавања која од 1. јануара први пут у историји води ротирајући шестомесечни мандат на челу ЕУ. Хрватско председавање намерава да овим самитом потврди јасну европску преспективу за све земље региона.

Шпанија је једна од пет држава ЕУ које не признају независност Косова, док су је 23 чланице признале. Влада у Мадриду на свим скуповима на европском нивоу оспорава равноправно ућешће Косова, а и раније је бојкотовала слична окупљања.

Ранији бојкоти

У Софији 2018. године, када је одржан први самит са Западним Балканом после 15 година, званични Мадрид није учествовао из истих разлога.

На неформалном састанку министара иностраних послова ЕУ и региона који је одржан у августу прошле године у Хелсинкију, тадашњи шпански шеф дипломатије Жозеп Борел је напустио просторију због присуства косовског министра. Он је у том тренутку био именован за будућег високог ЕУ представника за спољну политику и безбедност.

Међутим, за разлику од Софије, где је самит имао више симболике од суштине јер се уместо проширења ЕУ расправљало о питању повезаности, могући бојкот једне земље чланице у Загребу ће представљати озбиљнију поруку.

Организатори загребачког самита, настоје да са тог скупа, први пут после Солунског Самита 2003, године, ЕУ пошаље позитивну поруку Западном Балкану о европској будућности региона, што је посебно значајно након што приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом октобра прошле године одлуком Европске комисије нису започели.

Да ствари у организацији самита ни иду глатко, због тврдог става једне земље чланице, посредно је признао и председник Хрватског сабора, Гордан Јандроковић.

Загреб о проблемима у организацији

Упитан од стране РСЕ о могућим проблемима у организацији самита због равноправног учешћа Косова, Јандрковић је подвукао да није лако ускладити интересе свих држава чланица ЕУ.

“Када постоје супротстављени интереси онда се дуго преговара”, нагласио је председник Сабора који је потврдио да је премијер Андреј Пленковић у контакту са свим европским лидерима око организације самита.

Загребачки званичници ипак остају уверени да ће се до маја пронаћи формула која ће омогућити учешће свих позваних на самиту. Наиме, више дипломатских извора је за РСЕ потврдило да Хрватска страна интезивно ради “на свим нивоима” у циљу проналаска решења, како би самит био успешан тако што ће бити омогућено учешће на самиту, како Шпаније тако и Косова.

“Радимо са протоколом како се не би поновила Софија”, рекао је за РСЕ један извор из хрватског председавања.

Харадинај у Хагу био као окривљен, Тачи ће бити позван! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА