Најновије

ВЛАДА САКУПЉЕНА СА КОЦА И КОНОПЦА: Курти и Мустафа не верују један другом! И Српска листа добија једно министарство!

Политички аналитичари из Приштине сматрају да ће Самоопредељење и ДСК договорити владајућу коалицију пре 4. фебруара, када мандатару Аљбину Куртију истиче законски рок и сматрају да обе стране настоје да извуку што више па се због тога постизање споразума одужило, што ће утицати на то да влада буде нестабилна.

Аљбин Курти ће бити нови премијер привремених приштинских институција (Фото: Јутјуб)

Аналитичар Дритон Тафалари каже да је сигуран да ће Курти и Мустафа на крају да се договоре, иако законски рок истиче за четири дана.

“Не верујем да ће ризиковати да не постигну споразум, ради се само о томе да гледају да што више добију. Не знам како ће изгледати тај коначни споразум, има неколико алтернатива, не знам за шта ће да се одлуче али сам сигуран да ће постићи споразум”, сматра Тафалари.

Међутим, он напомиње да између Самоопредељења и Демократског савеза Косова не постоји поверење што ће, након постизања споразума, резултирати нестабилном владом.

“Они не верују једни другима уопште, да би влада била стабилна потребно је више разумевања и поверења а ми то нисмо видели, и то је за жаљење”, наводи Тафалари.

И професор уставног права Мазљум Бараљију очекује да Самоопредељење и Демократски савез Косова у последњем тренутку постигну споразум. Он указује да ни једна ни друга страна нису желеле да попусте у својим ставовима када је у питању расподела позиција, што је била и главна тачка њиховог размимоилажења.

“Без компромисног решење не може да се постигне споразум али ја ипак мислим да ће они наћи решење. Те ствари око којих се они споре уопште нису важне за јавност, они морају да испоштују вољу народа”, напомиње Бараљију и додаје да су Самоопредељење И ДСК дужни да донесу промене које су обећали грађанима Косово током предизборене кампање.

Мандатар за састав Владе Аљбин Курти мора најкасније до 4. фебруара да затражи од Скупштине гласање о избору  нове владе, за шта је потребан 61 од 120 посланичких гласова. Уколико његов кабинет не добије подршку у Скупштини, председник Косова је дужан да у року од десет дана именује новог мандатара за састав владе. Поновни избори се расписују уколико Скупштина Косова ни други пут не изабере владу и они морају бити одржани у року од четрдесет дана од дана објављивања.

Српска листа улази у приштинску владу

Посланик Самоопредељења и кандидат за потпредседника косовске владе Хаки Абази изјавио је да ће Српска листа бити део владе којом ће руководити Аљбин Курти истакавши да је то право гарантовано Уставом тзв. Косова.

"Мислим да је то у контексту текућих разговора о коалицији са Демократским савезом Косова (ДСК), да је уставна одредба да Српска листа као представник српске заједнице буде део владе и на томе се завршава, нема ничег новог осим ове дискусије", изјавио је Абази.

Он је поновио став Самоопредељења о положају председника парламента који они сматрају неповратним наводећи да сматра да ова функција нец́е представљати препреку у формирању коалиције са ДСК.

"За одлуку коју је донео парламент гласало је 75 чланова косовског парламента. То је прва одлука која је донесена, није лако повући ту одлуку како би постала део политичког споразума и то је једини разлог што смо ту где јесмо. Али мислим да све до истека уставног рока за формирање владе то неће бити проблем за постизање споразума са ДСК и то је питање о којем ће се моћи разговарати како би се превазишли проблеми и препреке у процесу", рекао је Абази.

Он је негирао да су се земље Квинте мешале у постизање споразума између две стране, рекавши да ниједна страна није тражила тако нешто.

"Ниједна страна није захтевала да се укључе државе Квинте због постизања коначног споразума и не верујем да би међународна заједница требало да има било какву директну укљученост у постизање споразума. Наравно да смо део заједничког процеса изградње институција, али то не значи да ће они имати улогу, јер су стране у великој мери усклађене и ради се о програмском споразуму, али и о кључним питањима. Мало је питања која су заиста преостала да се реше како би се дошло до закључивања договора", рекао је Абази.

Абази је казао да ће уложити све напоре како би постигли договор са ДСК.

"Верујем да ће се десити сваког тренутка, морамо заједно да разговарамо и усредсредимо сву енергију на постизање договора какав је обећан бирачком телу, да се направи коалиција великих промена између Самоопредељења и ДСК. Не постоји други договор осим фокуса на постизање коалиције. Ако се то не постигне, створиће се нови моменат у процесу капитализације гласова грађана и заједно ћемо разматрати наредне кораке", рекао је он.

Абази је казао да ће искористити сваку прилику до последњег тренутка уставног мандата да се постигне споразум са ДСК и да то остаје непромењено све док постоје шансе за споразум.

Абазију се не жури да формира владу, јер како каже, грађани чекају 20 година промене, тако да морају бити стрпљиви још неколико дана.

"Ако смо чекали 20 година уз потпуну деградацију наше државе, сигурно ћемо сачекати још неколико дана да створимо владу која ће вратити цео државотворни процес и вратити прво наду грађанима јер нико није заинтересован да имамо владу која сигурно неће функционисати", рекао је Абази.  

Прочитајте ОВДЕ какав план Брисел износи 5. фебруара за проширење ЕУ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА