Најновије

КАРПЕНТЕР ОЧЕКУЈЕ СУРОВУ ОСВЕТУ ИРАНА: Трамп није размишљао о последицама Сулејманијевог убиства! Американци су сада у већој опасности!

САД су несумњиво у већој опасности после убиства иранског војног команданта Касема Сулејманија, а није сигурно да је администрација Доналда Трампа о томе размишљала унапред, оценио је Мајкл Карпентер, бивши званичник Пентагона и садашњи директор организације "Пен Бајден центар".

Мајкл Карпентер (Фото: Јутјуб)

Карпентер истиче и да ће једна од последица вероватно бити повлачење америчких снага из Ирака.

Командант иранске елитне јединице Кудс Касем Сулејмани убијен је у ваздушном нападу САД на аеродром у Багдаду, а напад је изведен по наређењу председника Доналда Трампа.

Карпентер објашњава да је тај догађај прекретница у америчкој политици на Блиском истоку, али да ће се последице осећати и много шире.

“Касем Сулејмани није био 'добар момак', имао је крв стотина људи на својим рукама и нико не жали његову смрт, али ће ово имати велике стратешке последице и нисам сигуран да је Трампова администрација о свему размишљала унапред. Можемо да очекујемо одговор Ирана, то су и најавили тамошњи лидери, али ће последица бити и по америчко војно присуство у Ираку. Нема сумње да ће ирачки политичари тражити повлачење америчких снага из Ирака и можемо да очекујемо да ће Трампова администрација то и урадити. А то ће утицати на поновно појављивање Исламске државе у Сирији и Ираку, могуће је и да се отвори простор који ће искористити Русија. Има много ствари које могу да произађу из једног убиства".

После убиства Сулејманија, Иран је обећао “снажну освету”. Карпентер каже да је немогуће предвидети шта ће се десити, али да нема сумње да ће се Иран осветити.

"Можемо очекивати одговор Ирана који ће употребити све што сматра најефикаснијим средством за асиметрични одговор, а то укључује сајбер нападе, активирање савезничких паравојних група, терористичке методе. Када је реч о враћању 'мило за драго', може се очекивати да ће неки високи амерички званичник бити мета убиства. Али, на мети су су и амерички војни и цивилни интереси. Уз то, и меке мете, као што су хотели у којима одседају Американци и то не само у региону. Све ово може да се прошири и на Европу или САД".

Директор "Пен Бајден центра" сматра да напад није био планиран, већ да је "администрација искористила прилику и кренула у акцију".

"Ако ставимо ствари у шири контекст, видећемо да од почетка не постоји јасан план шта да се ради са Ираном. Администрација се повукла из нуклеарног споразума и заузела непријатељски став према осталим потписницама споразума, међу којима су и наши европски партнери и савезници у региону. И сада смо у овом конфликту са Ираном, који може да постане и озбиљнији, а немамо подршку савезника, међународна заједница није на нашој страни. Можда је овај напад био тактички потез администрације, али нас је стратешки позиционирао тако да смо сами и да немамо ресурсе да се супротставимо Ирану у овом критичном тренутку када су нам потребни савезници".

Поједини демократски сенатори казали су да је председник Доналд Трамп, приликом доношења одлуке да се убије Сулејмани, ескалирао ситуацију са Ираном без консултације са Конгресом.

"Истина је да није било консултација са Конгресом. Администација тврди да је постојао ризик од напада Ирана, па је зато одлучено да се крене у напад. Ја немам увид у обавештајне податке, па не могу да кажем да ли је то тако, али хајде да дамо шансу администрацији. Ако је то тачно, онда то оправдава напад којим се штити америчко особље у региону. Али, плашим се да администрација није промислила о томе шта ће бити после. И зато је дијалог са Конгресом о стратегији у региону кључан", закључује Мајкл Карпентер.

Прочитајте ОВДЕ шта је Американцима поручио нови командант Кудс јединица.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА