Најновије

МАКРОН ХИТНО ПОЗВАО ПУТИНА! Стање је алармантно! Ситуација у региону опасно заоштрена!

Председник Русије Владимир Путин и председник Француску Емануел Макрон су током телефонског разговора изразили забринутост због погибије иранског генерала Касема Сулејманија у Ираку, саопштила је прес-служба Кремља.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

- Обе стране су изразиле забринутост због погибије команданта Снага за специјалне операције ’Кодс‘ Корпуса чувара исламске револуције Ирана Касема Сулејманија услед ракетног напада САД на аеродром у Багдаду. Констатовано је да та акција може озбиљно да заоштри ситуацију у региону - наводи се у саопштењу.

Путин је упознао Макрона са током реализације руско-турског договора о североистоку Сирије и провинцији Идлибу. Они су нагласили да треба наставити заједничку борбу против тероризма.

Два председника су се заложила и за решење кризе у Либији мирним путем, јер је стање алармантно, изразивши подршку напорима које предузимају, између осталих, УН и Немачка. Телефонски разговор је одржан на захтев француске стране.

Подсетимо, ирански генерал Касем Сулејмани, који је раније преживео бројне покушаје атентата, убијен је ласерски навођеним ракетама "Хеллфире" које су испаљене из готово нечујног дрона "US MQ-9 Reaper"

Напад је изведен без консултација са Конгресом, а Американци за свој план нису рекли ни својим западним савезницима. Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да је напад изведен на темељу процене обавештајних служби са намјером да се спасу амерички животи у региону усред извештаја да Сулејмани активно планира многе нападе. Баш због тих извештаја Доналд Трамп одлучио је одмах да нареди напад без консултација са савезницима.

Прочитајте ОВДЕ   ко је уопште био “погинули Американац” због којег је почела ескалација?

Извор: vostok. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА