Најновије

СВЕТ У СТРАХУ, НОВИ КОМАНДАНТ КУДС ЈЕДИНИЦА ПОРУЧУЈЕ: Ускоро ће тела мртвих Американаца лежати широм Блиског истока!

Непријатељски америчко-ирански односи дошли су до тачке усијања након убиства иранског команданта јединица за специјалне операције Касима Сулејманија. 

Жестоки протести у Ираку због убиства Сулејманија (Фото: Јутјуб)

Напад су извели амерички дронови у Багдаду, а према речима председника САД Доналда Трампа, акција је спроведена како би се зауставио, а не започео рат.

Готово истовремено Пентагон је, међутим, наложио да се на Блиски исток пошаље још 3.000 војника 82. ваздушно-десантне дивизије како би се штитили амерички интереси.

Трампови критичари, пре свега демократа Џо Бајден, упозоравају да је амерички председник "бацио штапић динамита у магацин са експлозивом" и траже план за осигуравање безбедности грађана САД на Блиском истоку.

Страхове од сукоба великих размера на Блиском истоку посебно појачава и изјава новог команданта Куди јединица, бригадног генерала Есмаила Ганија, који је изјавио да "треба бити стрпљив јер ће ускоро тела мртвих Американаца лежати широм Блиског истока".

Улицама широм Ирана протестовало се због убиства Сулејманија, човека који је у тој исламској земљи важио за симбол отпора. У Ираку и Сирији, са друге стране, грађани су славили смрт генерала ког окривљују за убиство хиљада цивила.

Док Иран уз тродневну националну жалост најављује жестоку одмазду, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позива на уздржаност.

"Свет не може да приушти још један рат у Заливу", поручио је Антонио Гутерес. 

Касим Сулејмани био је једна од најутицајнијих личности у Ирану, према речима познаваоца тамошњих прилика, друга најјача фигура у земљи после ајатолаха Aли Хамнеија.

Смрт Касима Сулејманија ставља Блиски исток на руб новог крвавог насиља, имајући у виду до сада непредвидиве потезе и иранског и америчког руководства.

Прочитајте ОВДЕ како су амерички дронови извели нови напад у Ираку.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА