Најновије

ДАЧИЋЕВА ИЗЈАВА О ЦРНОГОРЦИМА ЗАПАЛИЛА БАЛКАН! Јовановић: Ивица је фашиста! СПС одговара: Чедо, ти си дно "политичке каце"!

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оценио је као пример, не само отворене дискриминације, него чистог фазишма, изјаву српског министра спољних послова Ивице Дачића о томе да је морална обавеза грађана Србије који су црногорског порекла да не ћуте о Закону о слободи вероисповести, да то дугују Србији, а да се, ако тако не мисле, врате у Црну Гору.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је раније данас изјавио да је морална обавеза свакога ко је добио српско држављанство, који је све што има стекао у Србији, и све који дугују Србји и српском народу, да не ћуте о овом питању, и додао: "Не кажем да је потребна нека истрага, ја само кажем да ви то дугујете Србији, ако не мислите тако, онда се вратите у Црну Гору, јер, то да подржавају ово што се ради против Срба, а уживају привилегије у Србији, то неће моћи".

Ту изјаву Јовановић је протумачио као идеју да се одузима држављанство грађанима Србије, који имају другачије мишљење по одређеном питању.

"Оваква изјава Дачића достојна је фашизма и фашиста, у најбољем духу онога што Дачић стварно и јесте, па не мора више да се скрива. Обраћање Вучића је морало бити тачка на изјаве о овој теми, и нема потребе више ико да продубљује проблеме са Црном Гором", поручује Јовановић.

Он додаје да је суверено право једне земље да доноси законе које тамошња скупштинска већина мисли да треба да донесе, као што је право сваког грађанина те државе да у вези тога изрази своје незадовољство.

"И тако свако нормалан треба да посматра ствари у Црној Гори. Уместо тога, имамо изливе агресије које помаже власт у Србији, што се на крају завршава оваквом изјавом Ивице Дачића", наводи Јовановић.

Лутовац: Дачић додатно загађује политичку атмосферу у Србији

Председник Демократске странке Зоран Лутовац на свом је Твитер налогу коментарисао последње изјаве Ивице Дачића уз оцену да њима додатно загађује политичку атмосферу у Србији "испитујући лојалност и чистоту крвних зрнаца грађана Србије".

"Дачићеве прозивке враћају речник 90-тих, оне су извучене из најмрачнијих кутака подрума мрачне прошлости", навео је Лутовац на свом профилу на Твитеру.

Он је лидеру социјалиста поручио да уместо што провоцира грађане и тражи од њих да се јавно изјашњавају било боље да се он изјасни о томе што грађани његове политичке партнере окривљују за многобројне афере.

Лутовац сматра и да Дачић ради исто што и Вучић, а то је да упорно покушавају да деле грађане на "нас и њих", чиме, како оцењује, раде против интереса и грађана Србије и Црне Горе.

СзС: Дачић покушава да завади народ

Председништво Савеза за Србију оптужило је власти у Београду и Подгорици да су "по старом сценарију из деведесетих започели оркестрирани медијски рат у коме покушавају да, свађајући српски и црногорски народ, како би очували власт".

У саопштењу СзС се наводи да данашња изјава Ивице Дачића у којој, како се тврди, Дачић прети да ће грађанима Србије пребројавати црвена крвна зрнца и преиспитивати држављанства, неодољиво подсећа на најмрачнија времена за која су веровали да се никада неће вратити.

СзС уз то тврди да Александар Вучић и Мило Ђукановић запаљивим изјавама покушавају да сакрију истину да је спорни закон о такозваним верским слободама усвојен "уз њихов претходни договор и апсолутну сагласност".

Председништво Савеза за Србију позива све актере на мир и суздржаност, а власт у Подгорици да антицивилизацијски закон о таквозваним верским слободама неодложно стави ван снаге.

СПС брани Дачића

Став СПС је јасан, наша је обавеза као државе да заштитимо интересе наших сународника у читавом региону, поручио је потпредседник СПС Бранко Ружић поводом, како каже напада на Ивицу Дачића, од њему недораслих, због државничког става који износи о сваком комплексном питању, па и о актуелној политичкој срамној ситуацији у Црној Гори.

"Када укажемо као социјалисти да желимо добросуседске односе са свим државама у окружењу, позивамо на дијалог као најбољи лек за решење проблема, али и укажемо на сушту истину да у ЦГ живи преко 30% наших сународника чија су права стављена на маргине друштвених дешавања, да не желимо да затварамо очи над том чињеницом, моментално се појаве индивидуе са дна “политичке каце” склоне перверзном подаништву које за основни критеријум у себи има антидржавно и антидемократско", наводи Ружић осврћући се на изјаву Чедомира Јовановића, лидера ЛПД који је Дачића оптужио за фашизам.

"Господина Јовановића треба да буде срамота", каже Ружић и наводи да Јовановић подржава Апел против Србије за независно Косово, да Републику Српску у оквиру БиХ назива геноцидном творевином, и да сада вређа сваког правдољубивог грађанина и припадника српског народа у региону, стављајући Председнику Дачићу етикету фашисте.

Потредседник СПС је реаговао и на оцене председника ДС Зорана Лутовца да Дачић својим изјавама поводом стања у Црној Гори враћа речник 90-тих година прошлог века у јавни дискурс и да "додатно загађује политичку атмосферу у Србији испитујући лојалност и чистоту крвних зрнаца грађана Србије. Он каже да господин Лутовац, кога назива ађутантом Драгана Ђиласа треба да се запита да ли је као ранији амбасадор Србије у ЦГ помогао било шта својим сународницима, да ли осећа елементарну одговорност и делић срамоте због изречених увреда, ако ни због чега другог, онда као неко ко је родом из ЦГ а наводно је заступао, и заступа интересе српског народа.

Ружић позива и бившег повереника за заштиту информација од јавног значаја, адвоката Родољуба Шабића, да уместо да оштро напада председника Дачића због легитимног хипотетичког питања које је поставио,да објасни јавности како је могуће да се у ЦГ “поштује” Устав на начин да се доносе противуставни закони о верским слободама, да се српски језик затире институционално на сваком углу, да од преко 30% припадника српског народа у ЦГ, у јавној управи, правосуђу и полицији, проценат њиховог присуства није већи од 1.5%.

"Да ли ће се режим гдина Ђукановића дозвати памети, то је унутрашње питање Црне Горе, али нема потребе да тако отворено показују широј јавности кога у Србији могу да активирају на жетон као флипер", поручио је Ружић.

Дачић злонамерно протумачен, мислио на контоверзне бизнисмене

Изјава министра спољних послова и лидера СПС-а Ивице Дачића о томе да би сви грађани Србије који су црногорског порекла требало да се изјасне по питању Закона о слободи вероисповести погрешно је протумачена и он је, пре свега, мислио на конроверзне црногорске бизнисмене, а не на све грађане црногорског порекла, каже историчар и потпредседник СПС-а Предраг Марковић.

"Он (Ивица Дачић) је у својој изјави пре свега мислио на контроверзне црногорске бизнисмене који Србију користе као резерну домовину и место за улагање својих нечасно стечених капитала, ловиште за разне положаје и остало врсту спрега, а није мислио на све људе црногорског порекла", навео је Марковић.

Он истиче да су злонамерни гласови погрешно протумачили изјаву Дачића и додао да нема партије у којој је више људи црногорског порекла на руководећим положајима од СПС-а.

Марковић каже да су, на пример, на месту потпредседника странке четворо или петоро њих Црногорци или су пореклом из Црне Горе.

Прочитајте ОВДЕ шта је Ивица Дачић поручио Црногорцима у Србији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА