Најновије

МЛАДИЋЕВ СИН ТВРДИ: Британци су све ово време крили истину о Сребреници!

Да ли је истина коначно изашла на видело? У документима британске владе с којих је скинута ознака „строго поверљиво“ наводи се да су 1995. „напад Срба на Сребреницу испровоцирале снаге бошњачке армије, да је до тога дошло на иницијативу локалног командира и да Пале нису имале намеру да освоје ту енклаву“, наведено је у декласификованим документима британске владе који су објављени на сајту националног архива те земље.

Дарко Младић (Фото: Јутјуб)

Дарко Младић, син Ратка Младића, некадашњег генерала Војске Републике Српске, наводи да то што пише у поменутим документима одговара „ономе што током целог суђења Ратку Младића наводе његови адвокати“.

- Напади на наше линије снабдевања били су узрок због којег се кренуло у акцију. У документима се помиње бројка од око 2.000 војника Армије БиХ, али је та бројка много већа, најмање 12.000 њих је кренуло у пробој према Тузли - наводи Дарко. 

- Није било плана да се освоји Сребреница, него је Војска Републике Српске морала да реагује због сталних упада иза леђа, из Сребренице, где су они убијали цивиле и војнике. Не знам зашто су Британци баш сада објавили та документа, вероватно је дошло време за декласификацију, али веће питање у овом тренутку је то зашто су Британци све време то држали у тајности и шта још све крију у својим архивама. Немојте заборавити да су хтели да нас прогласе и за геноцидан народ, а сада испливавају документи који у потпуности мењају њихову досадашњу причу о догађајима у вези са Сребреницом и пропагандом коју су спроводили - завршава Дарко и објашњава да ће поменуте документе прегледати и адвокати Ратка Младића.

Поводом тога се огласио и Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, који је навео да откривена британска документа „показују исправност политике РС да се коначно утврди истина о том догађају“.

- Чињеница да је војно руководство муслимана изашло из Сребренице и да је почело провокације те врсте апсолутно говори о тој тврдњи - рекао је Додик.

„Недавни напади армије босанских Срба на Сребреницу изазвани су константним босанскохерцеговачким нападима у претходна три месеца на њихове руте снабдевања јужно од енклаве. Напади ове армије су готово сигурно покренути од стране локалног командира и ми не мислимо да су део плана из Пала да се прегази енклава“, истакнуто је у документу, а у њему се под Палама сматра тадашњи званични врх Републике Српске.

У следећем пасусу наведено је да је напад извршен само с једном четом и четири тенка, чиме се сугерише непостојање већег напада. Овај напад описан је у другом документу, уз истицање да су бошњачке снаге током српског напада на енклаву убиле једног припадника холандског контингента. Сугерише се и да Срби нису планирали улазак у Сребреницу, већ да су се на то одлучили након што су констатовали да је отпор Армије РБиХ слаб.

Даље се наводи да би укључивање ваздушних НАТО напада Срби могли схватити као стављање на супротну страну.

Обавештајни подаци, како се даље наводи, указују на то да Срби нису планирали ширење активности на друге енклаве јер су, како је објашњено, њихове трупе биле развучене услед јунске офанзиве око Сарајева, коју су против њих покренуле муслиманске трупе. Не постоје докази да је Београд укључен у управљање и контролисање противваздушних ракета босанских Срба којима су претили НАТО авионима, наведено је у депеши делегације Велике Британије при НАТО седишту у Бриселу.

Прочитајте ОВДЕ   где је закуван сукоб Србије и Црне Горе.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА