Најновије

ШИПТАРИ И ДАЉЕ У ХАОСУ: Курти се састаје са Тачијем! Ово је главна тема!

Председник привремених приштинских институција Хашим Тачи и лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти требало би сутра да одрже састанак поводом одређивања мандатара за састав нове владе, а након што је Курти већ три пута одбио позив председника на консултације.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Уколико Курти сутра буде предложен за мандатара, има рок од 15 дана да као будући премијер састави владу, пошто је, 26. децембра на конститутивној седници изабрано председништво парламента на челу са Глауком Коњуфцом из Покрета Самоопредељење, наводи Косово онлајн.

Та седница је одржана без коалиционог споразума између Самоопредељења и Демократског савеза Косова, јер те две странке нису могле да се договоре око поделе позиција.

Међутим, политички договор између Самоопредељења и ДСК се још увек не искључује, имајући у виду да је потпредседница ДСК Вјоса Османи у петак изјавила да би непостизање коалиционог споразума била историјска грешка.

Иначе, Демократски савез Косова ће сутра одржати састанак Генералног одбора, на коме би требало да се расправља о актуелној политичкој ситуацији, уочи састанка Тачија и Куртија у вези одређивања мандатара за састав Владе.

Уколико председник тзв. Косова сутра предложи Куртија за премијера, лидер Самоопредељења ће имати рок од 15 дана да затражи од Скупштине избор нове Владе, која мора да добије просту већину гласова, односно 61 од укупно 120 посланичких гладова.

Уколико нова влада не добије подршку у приштинској скупштини председник је дужан да у року од десет дана именује новог мандатара за састав владе, који ће имати рок од десет дана да састави Владу.

Поновни избори се расписују уколико Скупштина ни други пут не изабере владу и они морају да се одрже у року од четрдесет дана од дана објављивања.

Дачићева изјава о Црногорцима запалила Балкан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА