Најновије

ЈЕДАН ЈЕ ПОТЕЗ ДОВОЉАН ЗА КРВОПРОЛИЋЕ: Техеран би Вашингтону могао да се освети на ових пет начина!

Ирански лидери обећавају освету за амерички атентат на генерала Касима Сулејманија, команданта елитних снага Револуционарне гарде Кадс Иран - а чини се да постоји више опција.

Америчка војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

Представљамо вам најбитније:

Војна сила

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи и амерички председник Доналд Трамп користе оштре речи, али ниједан није изразио интерес за универзални рат, мада се могућност војног сукоба не може искључити.

Ако Хамнеи позове на суздржаност, могао би бити слаб пред домаћом јавношћу и међу регионалним савезницима. Стога би се могао одлучити за одмазду мањег обима.

Карнег Саџадпур из Карнегијеве задужбине за међународни мир сматра да Хамнеи мора пажљиво одмерити своју реакцију. "Лош одговор би ризиковао губитак угледа и превелики губитак главе."

Обавештајне службе америчког Министарства одбране (ДИА) приметиле су у децембарском извештају да се Иран ослања на три главна војна стуба - свој програм балистичких ракета, морнаричке снаге које прете претњу поморском саобраћају у Заливу и савезничке милиције у земљама као што су Сирија, Ирак и Либан.

Иран је објавио да има ракете прецизно вођене, крстареће ракете и наоружане беспилотне летелице које могу да циљају америчке војне базе у Заливу и стигну до Израела.

Техеран или његови савезници могли би напасти нафтне танкере у Заљеву и Црвеном мору, руте за поморски транспорт нафте и другу трговину која повезује Индијски океан са Средоземљем преко Суецког канала.

Блокада Ормуског мореуза

Војни сукоб или повећане тензије могу да поремете бродски промет у Ормуском мореузу, који чини петину светске производње нафте. Сваки прекид саобраћаја би у великој мери повећао цене нафте.

Иран не може законски једнострано затворити ову морску руту, јер се њен део налази у територијалним водама Омана. Али бродови пролазе кроз иранске воде које контролише Морнарица Револуционарне гарде.

Техеран би могао да користи ракете, беспилотне летелице, мине и брзе бродове против САД-а и њихових савезника. Амерички званичници кажу да би затварање пролаза било "црвена линија" и да ће Америка предузети кораке да га поново отвори.

Асиметричне тактике и савезници

Америчке снаге на Блиском Истоку могле би бити угрожене. Иран се углавном ослања на асиметричне тактике и своје савезнике у сузбијању софистициранијег америчког оружја.

Иран је послао помоћ својим савезницима у оружју и експертизи. Јемени Хоутхис користе иранске ракете и беспилотне летелице у нападима на аеродроме у Саудијској Арабији.

САД и Саудијска Арабија оптужују Иран за напад на нафтне танкере у Хормузком пролазу прошле године и одговоран је за нападе на саудијске нафтне објекте. Техеран то негира.

Милиције подржане од Ирана упадале су у америчке базе. У јуну је Иран срушио америчку беспилотну летелицу ракетом земља-ваздух, чиме су две стране биле на ивици директног сукоба.

Иран вероватно неће брзо реаговати, рекао је Али Алфонех из Заливског арапског института у Вашингтону.

"Иран нема другог избора осим да се освети и освети за убиство генерала мајора Сулејманија", рекао је. "Али Исламска република је стрпљива и време и природа напада нису нам познати."

Далеки домет Ирана

Иран и његови савезници могли би деловати и ван региона.

Аргентина је такође оптужила Хезболах за напад 1992. на израелску амбасаду у Буенос Аиресу у којем је убијено 29 људи.

"Вишеструки напади проиранских милиција на америчке интересе и савезнике у региону, па чак и на свету, вероватнији су. Иран има дугу историју таквих напада у Европи, Африци, Азији и Латинској Америци, са мешовитим успехом", рекао је Саџдадур Карнегие.

Дипломатија, а не сукоб

Ирански лидери до сада су били отворени за остваривање својих циљева дипломатским путем, посебно када америчке санкције врше притисак на њихову економију.

"Иран и Америка сарађивали су у прошлости, у Авганистану, Ираку и другде. Имају заједничке интересе и заједничке непријатеље. Војни сукоб имаће велике трошкове за обе стране. Али дипломатија може да реши многе проблеме и то је опција", рекао је високи регионални дипломата.

Иран је искључио све преговоре са САД-ом ако се не врати на нуклеарни споразум из 2015. године и укину све санкције које је поново увео након што је једнострано повучен 2018. године.Амерички државни секретар Мике Помпео рекао је након убиства Сулеиманија да је Вашингтон посвећен смањењу тензија.

"Иако многи предвиђају 3. светски рат, последњих 40 година иранске историје показује да је њен опстанак од највећег значаја за Исламску републику. Техеран не може да приушти отварање рата са САД-ом док је изложен строгим санкцијама и унутрашњим превирањима, а посебно не без генерала Силејманија", каже Помпео.

Америка шаље бомбардере Б52 на Иран!  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА