Најновије

БЕЖАНИЈА! Хрватски контингент у Кувајту чека развој ситуације! Да ли следи масовно повлачење са Блиског истока?

Четрнаест припадника Хрватске војске из 2. и 3. хрватског контингента НАТО-ове мисије у Ираку НМ-1 од 7. јануара су у Кувајту, због пораста напетости у регији након америчке ликвидације иранског генерала Касема Сулејманија.

Америчка војска (Фото: amry.mil)

Други контингент управо је завршио своју мисију и требали су ове недеље бити враћени у Хрватску, али је то због пораста напетости одложено и то ће бити обављено у следећих неколико дана.

"Разматрамо две опције превоза. Једна је војно – преко наших савезника, а друга је цивилни комерцијални лет. Кувајт није угрожена зона, тако да и та иначица долази у обзир. Ми смо у координацији са нашим Министарством спољних и европских послова и нашим велепосланством у Кувајту и решит ћемо на време све административне ствари за њихов повратак", каже заповедник Заповедног оперативног средишта Главног стожера Оружаних снага РХ бригадни генерал, Крешо Тушкан.

Колико војника остаје у Кувајту

Седам припадника 3. контингента, који су у Ирак стигли крајем децембра, остаје у Кувајту.

"Они су још увек припадници НАТО-ове мисије у Ираку. Мисија није укинута, него је премештена из Багдада у Кувајт. Они ће доле одрађивати одређене задаће и њихов статус је да су на чекању зависно од одлука НАТО савеза, односно националних одлука", појашњава генерал Тушкан.

"Хтела бих нагласити да је сигурност наших војника најважнија, да позорно пратимо ситуацију, да смо у сталном контакту с нашим савезницима и да ће се у складу с тим доносити и одлуке", каже гласноговорница Министарства обране, Ирена Рачки.

Број ангажованих у хрватској мисији

У ротирајућој хрватској мисији суделују четири официра и три подофицира и у редовним условима ангажовани су на задацима саветника Министарства обране Ирака и Главног стожера Ирачких оружаних снага, на стожерним дужностима унутар Заповедништва мисије НМ-1 те на пословима војне полиције.

Мисија НМ-1 је обучно-саветодавна мисија која је у Ираку на позив ирачке владе у којој суделују војници из 29 држава чланица НАТО-а, као и партнерских земаља.

Од новембра прошле године заповедница мисије је канадски генерал Џени Карниган.

И неке друге државе попут Канаде, Немачке и Румуније повукле су своје војнике из Ирака, а неке попут балтичких земаља, Француске или Чешке нису.

Шта после одлуке о повлачењу из Ирака

Шест словенских војника суделује у паралелној мисији Inherent Resolve у Ираку коју воде Сједињене Државе, и 8. јануара је одлучено да се и они повуку из Ирака, о чему је ирачки премијер Абдул Махди писмом обавештен од америчке војске, 7. јануара.

"Цела НАТО обучна мисија је на стенд бају, извучена у Кувајт и – као што је главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао – пажљиво се прати развој ситуације у земљи, не би ли се по могућности наставило с обучним деловањем, када се за то склопе околност", каже војни аналитичар Игор Табак с портала "Обрана и сигурност".

Постоји ли могућност да се избјегне ескалација сукоба

"Надајмо се. У ноћи након овог иранског напада суздржаношћу америчког одговора и иранским пажљиво дозираним објавама отворен је одређени простор за дипломацију. сада треба видети – јесу ли данашња Трампова јавна обраћања темељ за неки разговор и бар привремену обуставу ескалације, или не. То је још отворено, али ево – бар постоји шанса", процењује Игор Табак.

Прочитајте ОВДЕ која је то катастрофална Трампова грешка.

Извор: Радио Слободна Европа

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА