Најновије

ГРАНАТИРАНА АМЕРИЧКА БАЗА! Иран започео операцију "Мученик Сулејмани"! Хитан састанак у Белој кући! И тако је почело! (ФОТО/ВИДЕО)

Иранске снаге испалиле су вечерас пројектиле на две ваздухопловне базе у Ираку у којима су смештене америчке снаге у оквиру акције која се може окарактерисати као најављена одмазда за убиство иранског генерала Касема Сулејманија прошле недеље у Багдаду, пише "Гардијан". Ракетни напад на најмање две ваздушне базе потврђен је и из Пентагона. Података о евентуалним жртвама и рањенима још нема.

Илустрацја (Фото: pixabay. com)

Америчка војна база Ал-Асад у Ираку засута је ракетним нападом у ноћи уторак на среду, преноси Би Би Си, позивајући се на америчке изворе. База у којој су смештени амерички војници и припадници снага америчке коалиције је под ракетним нападом, али тренутно нема информацијама о жртвама и штети!

Војни комплекс, смештен у провинцији Анбар, погодило је најмање десет ракета.

Око 2 сата по централно-европском времену Иран је лансирао и други ракетни талас, усмерен ка америчким базама у региону, преноси Раша тудеј.

Пентагон је потврдио напад, као и то да су балистичке ракете лансиране из самог Ирана.

И портпаролка Беле куће Стефани Гришам потврдила је да је било напада.

- Свесни смо извештаја о нападима на снаге САД у Ираку. Председник је о свему обавештен, пажљиво се прати ситуација и у току су консултације са тимом за националну безбедност - рекла је она.

Државни секретар Мајк Помпео и министар обране Марк Еспер стигли су у Белу кућу, јављају амерички медији.

Ирански државни медији такође преносе да је напад покренула Исламска револуционарна гарда и тврде да је реч о осветничкој операцији којом одговарају на амерички атентат на генерала Касима Сулејманија!

Револуционарна гарда је упозорила све околне земље да ће се наћи на мети напада уколико из њих америчке снаге буду покретале нападе.

- Исламска револуционарна гарда је објавила да је више пројектила лансирано према ирачкој бази Ал-Асад, у којој су стационарне америчке трупе. Реч је о осветничкој операцији за убиство генерала Револуционарне гарде Касима Сулејманија. Акција се зове “Мученик Сулејмани”, а напад је лансирала ваздушна дивизија Револуционарне гарде, објавила је вечерас иранска државна телевизија, преноси Асошиејтед прес.

Амерички министар одбране Марк Еспер позвао је иранског премијера, тврди Си Ен Ен позивајући се на дипломатски извор. Било је потешкоћа с успостављањем контакта, али контакт је, наводи Си Ен Ен, успостављен. Ипак, није јасно да ли је комуникација остварена с иранским премијером или с неким другим с иранске стране.

Амерички изасланик за Иран, Брајан Хук, у време напада је говорио на догађају у Лос Анђелесу када су му предали папир на ком је била вест о нападу.

Иранци потврђују да су лансирали десетак пројектила, а Револуционарна гарда је у међувремену издала и саопштење у ком упозорава Американце и њихове савезнике да не одговарају на ову акцију. У истој поруци запретили су и Израелу.

- Буде ли још америчких напада, уследиће ће наши нови разорни одговори, упозорава Техеран.

Из Пентагона су саопштењем потврдили напад.

- Око 17:30 по источноамеричком времену (23:30 по српском) Иран је лансирао више од 12 балистичких пројектила усмерених против америчких и коалиционих снага у Ираку. Јасно је да су ови пројектили лансирани из самог Ирана, а циљали су најмање две ирачке базе у којима је стационирано америчко и коалиционо војно особље, наводе у Пентагону тврдећи да је осим базе Ан-Асад нападнута и база Ирбил.

У Вашингтону кажу да још прикупљају информације о штети.

Размена претњи

До напада је дошло дан након након што су председник САД Доналд Трамп и иранско руководство разменили претње одмаздама.

База под контролом снага сиријског председника претходно је била мета милиције коју подржава Иран, чији су напади на америчке трупе у Ираку биле окидач за обостране акције које су кулминирале нападом дроном у ком је убијен Сулејмани.

Ваздухопловна база Ал-Асад највећа у ирачкој провиницији Анбар. Према засада непотврђеним информацијама, у њој се налази 5.000 војника и велики број борбених авиона. Базу је пре две године посетио Доналд Трамп.

Раније данас, званичници из Техерана поручили су да се разматра чак “13 осветничких сценарија” након Сулејманијевог убиства, а да би чак и најограниченије опције биле “историјски кошмар” за САД.

- Америчке базе, њих 27, које су најближе иранској граници већ су под узбуном. Они знају да ће одговор укључити ракете средњег и дугог домета - рекао је секретар Савета за националну безбедност Ирана Али Шамкани за агенцију Тасним, а преноси “Гардијан”.

Трамп: Потпуно смо спремни

Амерички председник Доналд Трамп одговорио је на те претње Ирана на прес конференцији у Белој кући речима да је Америка “потпуно спремна”.

- Потпуно смо спремни. И не само то, него смо спремни и да нападнемо ако будемо морали - навео је Трамп.

Међутим, Трамп је, по свему судећи, ублажио претходне претње да ће мета бити и иранска културна добра, што је потенцијални ратни злочин.

- Ако закон тако налаже, ја волим да поштујем закон - рекао је Трамп, али је додао: - Они убијају наше људе, разносе наше људе, а онда ми морамо да будемо крајње пажљиви према њиховим установама културе. Али, немам ништа против... Рећи ћу само ово: ако Иран уради било шта што не би требало да уради, претрпеће због тога последице и то веома јаке - казао је Трамп.

Саветник врховног вође Ирана Саид Халили објавио је слику иранске заставе неколико тренутака након вишеструких напада на америчке војне локације. Чини се да ово представља одговор твиту Доналда Трампа, који је након убиства Сулејманија на истој друштвеној мрежи окачио слику америчке заставе.

Ово су трампове 52 мете у Ирану, више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир/Блиц/Би Би Си/Си Ен Ен

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА