Најновије

Број земаља које су признале Косово пада испод 90?!

Београд би у кратком року могао да оствари свој следећи циљ и спусти број земља које признају независност Косова испод 90, с обзиром на то да пет држава које Приштина држи на списку својих савезника немају "закуцане позиције", пишу "Вечерње новости".

Дачић (Фото: Јутјуб)

Од 193 чланице УН, тренутно 95 држава не признаје независност Косова, док 93 признаје, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за лист да су у недифинисаном статусу Египат, Перу, Оман, Доминиканска Република и Гвинеја Бисао.

Како наводи, Каиро је "на папиру" признао Приштину, али никад не гласају за њих у међународним организацијама.

Уколико би се, указују "Новости", број признавања свео на мање од 90, то значи да би се Приштина нашла на нивоу на ком је била 2012. и да осам година тапка у месту, односно да је њен лобистички потенцијал исцрпљен.

Дачић напомиње да је Перу наводно признао косовску независност, али да није успоставио дипломатске односе са Приштином и не гласа за њих.

- Шеф дипломатије Омана рекао ми је да они нису признали КиМ, док Приштина тврди да јесу. Представници Омана различито гласају о Косову од скупа до скупа - додаје шеф дипломатије.

За Доминиканску Републику наводи да је признала Косово, али да је гласала против Приштине у Истанбулу и да каже да ће поштовати свако решење које се постигне у дијалогу Београда и Приштине.

Пета земља је Гвинеја Бисао, која је 2017. године повукла признање, али је њихов председник поништио ту одлуку.

Како су тамо завршени председнички избори, Дачић очекује да нови шеф државе неће правити проблеме и да ће Гвинеја "прећи у онај број сигурних земаља које не признају Косово".

Истиче и да у Генералној скупштини УН Приштина у овом тренутку нема већину.

Како је Дојче веле раскринкао Ђукановића сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА