Најновије

СЛЕДЕ ЖЕСТОКИ НАПАДИ ИРАНСКИХ САЈБЕР-РАТНИКА! Први удар је већ одрађен, али ево зашто ће Техеран избегавати директан сукоб!

Очекује се да ће хакери које подржава Техеран циљати Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике како би се осветили за убиство иранског генерала Касима Сулејманија, пише Дојче веле (DW).

Хакер (Фото: Pixabay)

"Иран има снажан сајбер-програм и може извршити нападе против САД. Иран је у најмању руку способан да изврши нападе са привременим разорним ефектима на критичну инфраструктуру у САД", пише у упозорењу које је америчко Министарство за унутрашњу безбедност издало против могућих сајбер-напада Ирана и његових помагача, дан након што је у нападима америчким дроновима убијен генерал Сулејмани.

У том упозорењу власти су тражиле од грађана да буду спремни на "сајбер-нападе, сумњиву електронску пошту и застоје на интернету".

Само неколико сати од објављивања тог упозорења, сајт савезне владе напали су хакери наводно повезани са Ираном: фотографију председника Доналда Трампа су обрадили тако да изгледа као да је ударен у лице и такође су одали почаст убијеном Сулејманију.

"Хаковали Иранци из групе за сајбер-безбедност. Ово је само мали део иранске способности! Увек смо спремни", потписали су хакери.

Још није потврдено да ли су ти хакери били повезани са Техераном, али напад на амерички сајт личио је на нападе иранских хакера из прошлости.

Иран је испрва обећао "снажну освету" након убиства Сулејманија, али се онда зауставио на неколико испаљених пројектила на циљеве у Ираку. Да ли ће можда удар хакерским снагама бити наставак одмазде? "Мислим да Иран неће користити сајбер-нападе као примарни механизам освете, већ као део ширег осветничког похода. Није питање да ли ће то урадити, већ само када ће то урадити", изјавио је за ДW Филип Инграм, бивши британски војни обавештајни официр.

Верује се да је Иран веома развио своје хакерске способности као одговор на напад вирусом Стукнет из 2010. на иранско нуклеарна постројења. Сматра се да су тај напад извели САД и Израел.

Од тада је Техеран оптужен за више разорних сајбер-удара на своје ривале, од којих је најпознатији напад на нафтну компанију Saudi Aramco 2017. године. Тај напад је присилио Aramco да потпуно замени компјутерску мрежу и хардвер.

Хакери који раде за Иран такоде се сумњиче за нападе у САД - на важну инфраструктуру, велике банке и академске институције, укључујући и онај када је нападнута једна хидроцентрала у непосредној близини Њујорка.

"Последњих година, посебно под будним оком покојног Сулејманија, Иран је веома развио капацитете за дигитални рат, како би надокнадио слабу конвенционалну војну силу земље", каже за DW Јана Попкостова, директорка Европска центра за енергетску и геополитичку анализу.

Медутим, Попкостова каже да ће се Иран потрудити да избегне директну конфронтацију или сајбер-рат који би директно водила држава.

"Иако ће се сајбер-напади сигурно користити, они ће се обављати преко помоћника, како би Иран могао да негира да су они почињени у име државе", рекла је она.

Јенс Монрад, стручњак из фирме за сајебер-безбедност FireEye, не предвида скоре акције јер, како каже, такви напади захтевају детаљне припреме.

"Не бих рекао да би Иран данас, рецимо, могао да притисне црвено дугме и изврши такав напад", рекао је он за DW.

"Вероватније је да ће бити покушаја шпијунских кампања против владиних и војних организација како би сазнали каква политика се води или спрема, или како би добили осетљиве информације везане за будуће нападе", додаје Монрад.

Поучене нападима у прошлости, САД су током година изградиле чврсту одбрану од хакера. Али то што се Америка узда у комплетну умререност инфраструктуре - од финансијских тржишта до брана - чини је рањивијом за хакерске нападе. Иран, насупрот томе, и даље може да функционише и "офлајн".

Иако су иранске сајбер могућности доста напредовале од напада Стукнета, оне још не могу да се пореде са земљама као што су САД, Кина, Русија и Израел.

"Ставио бих Русију и Кину на врх листе, а када говоримо о могућностима западних земаља, на врху су САД, Велика Британија и Израел. Иран је мало иза њих, углавном зато што је под јаким санкцијама, теже му је да обучи људе и да им обезбеди технологију. Али они нису потпуно изоловани", каже Инграм.

Стручњаци кажу да би Иран недостатке могао да надомести покретањем сајбер-напада у координацији с блиском савезницом Русијом.

"Те две земље су све блискије. Русија је имала агресивну кампању дезинформација на интернету и шире. Ако би Руси могли да искористе Иран, да се крију иза њега и тако негирају нападе на различитим местима или да добију више иранске нафте и других ствари - мислим да су координирани напади итекако могући, ако не и вероватни", рекао је Инграм.

Ако избије велики рат, острво ће одиграти најважнију улогу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА