Најновије

ТАДИЋ: Значајно је што Милановић назива Вучића оним што он у ствари јесте

Верујем да Милановићева победа и победа социјалдемократије над десним популизмом у Хрватској могу бити окидач тог позитивног домино ефекта и да та победа може прекинути тренд апатије код гласача, који су наметнули десничарски популисти у свим земљама у региону, каже за Данас Борис Тадић, бивши председник Србије и актуелни лидер Социјалдемократске странке, коментаришући избор социјалдемократе Зорана Милановића за председника Хрватске.

Тадић (Фото: Јутјуб)

Саговорник констатује да је „тако наметнута апатија имала за сврху да створи утисак о несмењивости постојећих власти и снизи излазност и социјални активизам бирача грађанских и антинационалистичких странака“.

– Поред тога, за нас је значајно да је на чело бар једне државе ЕУ и то у тренутку када она преузима председавање ЕУ дошао човек који Вучића назива оним што он у ствари јесте и то је посебно значајно у околностима у којима годинама сведочимо томе да га већина лидера ЕУ проглашава великим демократом и аплаудирају му само зарад сервилности по питању Косова, док се заправо демократија у Србији све време слама. То што је Милановић ратног кабадахију назвао ратним кабадахијом је пут као нормализацији политике у региону, које нема без називања ствари правим именом, истиче Тадић.

Према мишљењу Бориса Тадића, „ми не можемо да изађемо из канџи популизма док год се тако не супротставимо слици и стереотипима које нам се намећу путем контролисаних медија“.

– Очекујем да ће се стећи околности да наставимо сарадњу на пројекту регионалног помирења и изградњи добрих суседских односа тамо где смо стали 2012, уместо да ти односи буду инструментализовани за стварање вештачких тензија и агресије како би популисти са обе стране убирали јефтине поене код својих националистичких гласача, закључује саговорник.

Сестринске партије

Подсетимо, Борис Тадић и хрватски социјалдемократа Иво Јосиповић су разменили неколико званичних посета током председничких мандата и односи двеју држава били су на знатно вишем нивоу него данас. Тадић је био први председник Србије који је посетио Вуковар. Он је у новембру 2010. у пратњи Јосиповића одао пошту жртвама последњег рата у Хрватској. Функционери Тадићеве странке, Константин Самофалов, Александар Ивановић и Вукота Јакшић, боравили су у недељу, на дан другог круга избора у Хрватској, у штабу СДП-а у Загребу. Они су за Данас поручили да тиме дају подршку „председничком кандидату наше сестринске партије“.

Број земаља које су признале Косово пада испод 90?! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА