Најновије

ДА ЛИ РУСИЈА УОПШТЕ ПОСЕДУЈЕ НОВИЧОК? Или је све ствар пропаганде?

Токсичне супстанце из групе "новичок" развијају се у најмање двадесет западних земаља, а Русија их не поседује, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Лабораторија (Фото: РИА Новости)

У саопштењу се наводи да су структура и масени спектар бојног агенса "новичок" први пут представљени у спектралној бази података Института америчких стандарда, а да је Конвенција хемијског оружја касније открила читаву породицу токсичних хемикалија насталу на основу тог једињења.

"Уз САД, најмање 20 западних земаља ради на новичоку. Зато је новичок чисто западни бренд. Синтетизован је и доступан у тим земљама у 140 верзија. Ми га немамо", истичу из Министарства.

У саопштењу је оцењено да изјава немачког министра спољних послова да су због ситуације са руским опозиционаром Алексејем Наваљним апсурдни руски захтеви Немачкој и Организацији за забрану хемијског оружја, изазива огорчење и не доприноси истрази.

"Све што желимо је легална, техничка и организациона помоћ у интересу свеобухватне и објективне истраге о ономе што се догодило. Веома бисмо волели да знамо ко стоји иза антируске провокације која је оркестрирана од самог почетка. Заузврат добијамо агресивну реторику и чисту манипулацију чињеницама", наводи министарство.

Руском опозиционару Алексеју Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву.

Авион је хитно слетео у Омск, а опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. На захтев породице, он је 22. августа из Омска пребачен на лечење у Берлин.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова "новичок".

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације о стању Наваљног.

Које методе Наваљни користи за рушење Путина, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА