Најновије

ДАРИЈА КИСИЋ О УВОЂЕЊУ РИГОРОЗНИХ МЕРА: Доста дуго траје епидемија, нажалост, не види јој се крај!

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да до сада није разматрана могућност увођења ригорозних мера у Србији у борби против корона вируса.

Дарија Кисић Тепавчевић. (Фото: Јутјуб)

Она је, на питање ТВ Прва да ли је искључена могућност увођења полицијског часа и ограничавања кретања, одговорила да се све мере "врте" око ношења маски и физичке дистанце које су довољно ефикасне, али у случају да их сви примењују.

"Све друге мере, скраћивање радног времена објеката, забрањивању окупљања за одређени број људи мере су које подржавају ове основне. Видећемо каква ће ситуација бити и какве ће се мере доносити, али у овом тренутку нисмо разматрали могућност, нити смо о томе размишљали да дође до затварања и ригорозних мера", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Додала је да неке земље поново томе прибегавају, наводећи да је то крајња мера.

Према њеним речима, таква мера на почетку епидемије у Србији је имала ефекта, јер су сачувани најстарији који су се после показали као најодгворонији, а у међувремену држава није стајала "скрштених руку" већ су набављени тестови, респиратори и повећани су болнички капацитети.

"За то све време је много урађено јер је било оцигледно да ће се десити снажан напад вируса", додала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Истакла је да у овом моменту јесте ојачао капацитет здравственог система у односу на почетак, међутим, то не значи да мере не треба да се примењују.

Каже да се и даље не зна колико траје имунитет после прележане болести, јер је вирус присутан мање од годину дана, али да се јесу дешавале ситуације да неко оболи више од два пута, мада то јесу спорадични случајеви, али се јесу дешавали.

"Тако да све особе које су имале инфекцију итекако треба да се штите и даље", навела је Кисић Тепавчевићева.

Додала је да је ситуација у Србији у овом тренутку боља у односу на многе земље, али да то не треба никог да теши, јер је, каже, последњих дана забележено повећавање броја заражених.

"Различите земље су у различитим фазама. Ми смо у претходном периоду имали тежу ситуацију", навела је Кисић Тепавчевићева и додала да се од почетка показало да се вирус шири "онолико колико му дозволимо".

Подвукла је да се учесталост обољевања у сразмери са применом превентивних мера.

"Ове мере спашавају животе. То морамо да схватимо. Све мере се своде на основне, на коришћење маски и физичку дистанцу. На самом почетку се није схватило колика је њихова улога и искуство је демантовало теорије да маске не штите", поручила је Кисић Тепавчевићева.

Ношење маски на отвореном у Србији је, каже, само препорука, јер није иста ситуација ако је неко са породицом на отвореном или у проментој улици где је велики број људи.

Она је додала да јучерашњи подаци показују да је 40 одсто оболелих узраста од 20 до 40 година. Нажалост, то се, каже, после шири унутар породице.

"То је неко правило које смо откривали последњих недеља. Доста дуго траје ова епидемија, нажалост, не види јој се крај још увек и свима нам је доста вируса и оваквог начина зивота, али шта је ту је. Не можемо да седимо скрштених руку и да се опустимо, морамо да поштујемо мере", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Закључила је да грађани нису само посмтрачи већ да поштовањем мера утичу на ситуацију са вирусом.

Како је Вучићев шофер постао милионер! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА