Најновије

ИСТИНА О РАТУ У ХЕРЦЕГОВИНИ: Невесињска бригада (ВИДЕО)

“За Митровданску битку ‘92.године непријатељ је извршио велике припреме. Команду је имало хрватско веће одбране. Све муслиманске јединице и сви Муслимани и Хрвати били су под командом хрватског већа и јединствен циљ им је био да се потисне невесињска бригада и заузме Невесиње. После те битке избија рат између Хрвата и Муслимана” – каже Зоран Јањић, начелник штаба невесињске бригаде.

Зоран Јањић (Фото: ИН4С)

Како се Срби у Другом светском рату организују и супротстављају непријатељима, каква злодела су усташе радиле Србима, о распаду Југославије, етничком чишћењу, о акцији у Вуковару и Вировитици, Дејтонском споразуму, војсци Херцеговине и својој професионалној каријери говорио је Зоран Јањић, човек који је проживео ратове у Херцеговини.

Јањић наводи да су усташе не бирајући редом на зверски начин мучили и убијали децу, жене и мушкарце и да, како каже, нико није био поштеђен.

“Правили су такозване Херцеговачке јаме у које су бацали измучене, убијене и живе људе. Доласком Тита на власт креће политика заборављања и заташкивања шта су све Срби проживели у НДХ. Јаме су закопавали, бетонирали и прикривали доказе. Много људи није знало шта се све дешавало, да смо знали раније шта су нам радили, сигуран сам да се не би десили ратови ‘91.године” – каже Јањић.

Он истиче да је прво етничко чишћење у Босни и Херцеговини било у околини Коњица, а касније су остале градове опустошили.

“Хрватска је уз подршку Немачке и Ватикана имала план да разбије Југославију. Минирали су и палили српске куће, цркве и манастире током рата 90их година. Око 35 000 Срба је живело у долини Неретве пре рата, а после су сви протерани. Акције етничког чишћења су спроводили где год су крочили” – објашњава Јањић.

Јањић сматра да је важно нагласити колико су Срби и током рата били људи и помагали Муслиманима и Хрватима.

“Отворили смо муслиманима коридор кад им је била потребна хуманитарна помоћ. Ни један једини метак невесињска битка није испалила док су муслимани напуштали наше крајеве. Био им је отворен пут. Показали смо људскост на делу и тако исто смо се понашали и према Хрватима” – истиче Јањић.

Све што нисте знали о највећем Путиновом противнику, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА