Најновије

ВОЈНА ВЕЖБА "САДЕЈСТВО 2020" НА ПЕШТЕРУ: Војска Србије представила дронове и мигове! (ВИДЕО)

Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствује Здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем Војске Србије "Садејство 2020" данас од 12 часова на Привременом полигону "Пештер".

Миг-29 Војске Србије. (Фото: vs.rs)

Поред председника Вучића, вежби присуствују премјерка Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, министри Расим Љајић и Небојша Стефановиц, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор БИА Братислав Гашић, српски члан Председништва БИХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач,представници страних војних мисија и други.

На вежби "Садејство 2020" учествује око 2.800 припадника Војске Србије и Министарства одбране, више од 150 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова.

Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије која ће први пут заједно дејствовати на једној оваквој вежби.

Биће приказан део способности јединица Војске Србије, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране са борбеном групом из састава Копнене војске и 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом.

У складу са бројем ангажованих јединица реч је о једној од већих вежби имајући у виду и ангажовање нових средстава којима је у претходном периоду опремљена Војска Србије.

Тачно у 12 часова врховни командант Војске Србије и председник Републике Србије Александар Вучић дао је дозволу за почетак војне вежбе.

Вежба се одржава по сценарију да је непријатељ извршио агресију и заузео југозападни део наше земље. Циљ је протеривање непријатеља и заштита становништва! 

Представљене су и беспилотне летелице које поседује Војска Републике Србије. Служе за прикупљање података на терену на тактичном нивоу а допирносе комадовању и спречавању изненађења.

Модернизовани мигови 29 први пут су, након две деценије, запуцали на Пештеру.

Пилоти мигова 29 показали су своје умеће и моћ тих летелица у борбеним маневрма, дејствујући по циљевима на земљи.

Мигови 29 су тако после пуних 20 година дејствовали ракетама ваздух-земља и показали могућности у варијанти заштите ваздушног простора.

Такође, ловци-бомбардери "орао" дејствовали су авиобомбама по циљевима на земљи.

Претходно су над Пештером извиђали распоред непријатеља беспилотна летелица Ћ92А из Кине, као и домаћи Врабац и дрон.

Хеликоптери Ми-35 премијерно су дејствовали ракетама "атака" и моћним топовима калибра 23 милиметара, а остали ваздухоплови - "орао", "супергалеб Г4", као и хеликоптери, вођеним и невођеним пројектилима.

Робот тенк Мали Милоше је, такође, био укључен у борбу и дејстовао по положају непријатеља, током приказа оклопно-извиђачке патроле која је прихватила борбу.

Могла видети и паљба "панцира с1" и "пасарса", ракетних и артиљеријских система који су дејствовали су по циљевима у ваздуху.

Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије која први пут заједно дејствују на једној оваквој вежби.

Представљени су и специјални падобрански тимови Специјалне 63 падобранске бригаде.

Њиховим приземљењем завршена је војна вежба "Садејство 2020".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Москви договорено примирје у Нагорно-Карабаху! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА