Најновије

ПАНИКА У РЕДОВИМА МИЛОВОГ РЕЖИМА: Откривени Ђукановићеви шпијуни у Србији

Уколико кадрови Демократског фронта преузму неку од кључних улога у безбедносним ресорима у новој црногорској власти отвориће се досијеи обавештајне службе АНБ (Агенција за националну безбедност Црне Горе) и биће раскринкана добро организована мрежа шпијуна Мила Ђукановића у Србији.

Ђукановић (Фото: predsednik.me)

Како се сазнаје од извора у Подгорици, управо је ово један од главних разлога што се овакав расплет покушава осујетити на сваки могући начин. У том светлу, кажу наши добро обавештени саговорници, треба посматрати и изјаве Дритана Абазовића, лидера покрета УРА, да њему, његовим људима и експертима које би он одредио треба да припадну сва главна места у полицији и обавештајним службама.

Промена режима

Интензиван рад и раширена мрежа АНБ у Србији нису годинама никаква тајна. Ипак, како су упозориле и српске службе, у последњих годину-две њихова активност била је појачана.

- Током власти Мила Ђукановића мрежа црногорских агената у Србији је раширена до те мере да је сада, након промене режима, бар кад је у питању влада у Подгорици, настала права паника међу његовим људима у нашој земљи. А има их у готово свим структурама, од политичара који су овде отворено или мање отворено промовисали интересе Црне Горе преко новинара, универзитетских професора, бизнисмена и разних НВО активиста па све до крупних играча с оне стране закона. Није мали број ни певачица и певача с естраде који су директно или индиректно извештавали центар у Подгорици о ономе што се збива у Србији - открива саговорник из српских безбедносних структура.

О деловању црногорских агената у Србији говорио је и шеф дипломатије Ивица Дачић.

- У Србији не могу несметано да делују или да њом владају агентуре црногорских служби које раде против интереса српског народа у Црној Гори и Српске православне цркве. Овде сте добили све, имате бизнис, империју, имовину, криминалне кругове, јавне личности, а из Србије радите на ширењу мржње и одузимању права српског народа у Црној Гори. То ниједна држава на свету не би дозволила - поручио је Дачић и то случајно или намерно после састанка с британском амбасадорком у Србији Шан Маклауд.

Где све има Ђукановићевих шпијуна

- политичари

- новинари

- универзитетски професори

- бизнисмени

- НВО активисти

- криминалци

- естрадњаци

Прпа и у НАТО

НАТО има процедуре које осигуравају да сви они који раде с класификованим подацима у НАТО морају да задовоље одређене стандарде, поручио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, одговарајући на питање државне телевизије Црне Горе да ли је за НАТО прихватљиво да представници просрпских партија буду на челу обавештајних служби.

- Сигурносни критеријуми морају бити задовољени ко год био на власти - истакао је Столтенберг.

Милан Кнежевић, Демократски фронт

То што поједини неформални центри моћи који нису учествовали на изборима на сваки начин покушавају опструирати улазак Срба у безбедносне структуре, другачије се не може тумачити, већ као покушај да се спречи откривање тајних досијеа сарадника АНБ, у којима се један број њих свакако налази. ДФ нема због чега да страхује јер нас тамо нема, али зато страхују они којих има и чине све да испадне како их нема.

Божидар Спасић, бивши оперативац ДБ

Према неким обавештајним подацима, само у последњих десетак година било је око 800 активних агената који су за црногорску обавештајну службу прикупљали податке у Србији. Уколико дође до отварања досијеа, биће занимљиво видети шта је Мила Ђукановића занимало у Србији. Ови досијеи су увек интересантни када дође до смене режима, као што се сада догодило у Црној Гори, али сумњам да ће се међу тим документима наћи неки јединствени списак агената који су радили за Црногорце, пошто то ниједна озбиљна служба не ради. Осим тога, досијеи се чисте, па остају само они подаци за које служба процени да могу да остану. Али добар и искусан аналитичар и на основу тих података може да процени ко је шта радио и шпијунирао у Србији за Црногорце.

Љубан Каран, потпуковник КОС у пензији

Црногорска обавештајна служба имала је фантастичне могућности да створи јаку обавештајну мрежу у Србији јер смо дуго били заједничка држава. Након раздвајања Србије и Црне Горе многи од људи који су били наклоњени Милу и његовом режиму остали су у Београду, чак и на значајним функцијама. Многи од њих су седели на две столице, радили су за нас док су тајно информације достављали Ђукановићу. Постоје основане и реалне сумње да је таквих кртица било, чак и у безбедносним структурама Србије и међу политичарима који су седели у нашим државним институцијама. Не могу да говорим о именима, али те сумње су толико основане да би било право чудо да не постоје њихове кртице на врло значајним позицијама у српском систему.

Евентуално отварање досијеа АНБ многима не иде у корист. Ни НАТО, а посебно не Ђукановићу. 

Иван Симић, адвокат

Није природна чињеница да кадрови ДФ, који су носиоци народне суверености, не заузму најодговорније позиције у врху црногорских безбедносних структура. Посебно ако се узме у обзир прогон према Кнежевићу и Мандићу, који ће сасвим сигурно ући у анале свих правних факултета као пример баналности и глупости. Господа Абазовић и Бечић, од којих лично много очекујем, посебно од господина Бечића, имајући у виду чојство и јунаштво његовог оца, не смеју направити грешку као што је то учинила Србија после 5. октобра. Декриминализација служби није могућа уколико се не раскине однос по принципу филијале са страним службама које настављају да кадрирају, а нарочито са сарадничком мрежом, пре свега, у Србији и БиХ. Верујем да поједини представници НВО сектора, као и поједини аналитичари, новинари и политичари стрепе од отварања досијеа свемоћне црногорске службе.

Дражен Живковић, уредник црногорског портала Борба 

Јасно је да структуре блиске одлазећем режиму покушавају да се приближе новим властима и издејствују да на челна места у безбедносном сектору не дођу људи који ће се искрено борити против криминала и мафије. Сва се битка сада води да се Србима не дозволи да преузму неку челну функцију у том сектору јер би испливале многе прљавштине из претходног периода. Чудно је да неке грађанске, сада владајуће структуре и ДПС имају исти циљ. Све се то ради да би се прикриле везе многих структура с тајном полицијом и службама у претходном периоду. Отварања досијеа могу да се плаше само они који су сарађивали са службом

Афере у Србији:

1. Порно-снимци службеника амбасаде

На више популарних порнографских интернет сајтова 2018. појавило се неколико снимака Г. С., члана административно-техничког особља амбасаде Црне Горе у Београду, у друштву познатих београдских проститутки, трансвестита и трансродних особа, а који су убрзо затим уклоњени. Медији су текстове о томе објавили под насловом "Милов шпијун пао у акцији" јер се сазнало да је Г. С. радио за црногорску службу. Његова супруга радила је за један од државних органа Србије.

2. Милиони одлетели у Дубаи

Снежана Зековић, својевремено десна рука министра Милутина Мркоњића (од 2008. до 2011. године), била је под истрагом због милионских малверзација приликом издавања међународних транспортних дозвола. Сумњало се да је дозволе наплаћивала по неколико хиљада евра и да је на тај начин противправно стекла милионе. Новац је, наводно, износила у Дубаи. Она је на крају избегла одговорност, али је посебно занимљиво што је њен супруг довођен у везу са црногорским службама.

3. Из глисера шпијунирали сплавове

Медији су својевремено писали о атрактивном броду-глисеру црногорских регистарских ознака који за потребе црногорских безбедносних структура опсервира госте на београдским сплавовима, најчешће у близини хотела "Југославија" и појединим маринама на Сави. Након што је овакво деловање откривено, глисер је враћен у Црну Гору и више није виђен на београдским рекама.

4. Потера за Маровићем по Београду

Пред изборе у Црној Гори, који су одржани 30. августа ове године, пронели су се гласови да ће се после дуго времена огласити дугогодишњи Милов сарадник Светозар Маровић и открити много тога непознатог о Ђукановићу. То се на крају и догодило, међутим, према писању медија, данима пре тога црногорски агенти су се размилели по Београду, покушавајући на све начине да приђу Маровићу.

Маневар Лукашенка који је матирао Запад, а Тихановску поставио као украсну фигуру. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА