Најновије

ШЕФ КРЕМЉА СТИЖЕ У СРБИЈУ! Ево које теме ће бити на столу испред Путина и Вучића 20. октобра

Председник Русије Владимир Путин посетиће нашу престоницу 20. октобра, на дан ослобођења Београда и том приликом се састати са председником Александром Вучићем. Руски лидер ће такође присуствовати отварању Храма Светог Саве, а како су најавили поједини медији на теме разговора двојице председника биће економија, као и незаобилазни Космет.

Вучић и Путин (Фото: Председништво)

Путинова посета долази након потписивања договора у Вашингтону са САД, који у једној тачки спомиње “економску диверзификацију”, па су појединци у њој видели индиректан удар на Русију, која је снабдевач Србије природним гасом. Међутим, како дипломата Зоран Миливојевић каже да овај договор не мења односе Србије са Русијом као ни са њеним другим партнерима, што је јасно и Американцима.

„Јасан је став Србије да не доводи у питање своје односе са стратешким партнерима Русијом и Кином. Оне одредбе које могу то да сугеришу не доводе у питање наше односе из разлога што је енергетска диверзификација природна за нашу земљу. Нама су најважније цена енергента и сигурност испоруке, а ово друго са течним гасом је све на дуги рок. У политичком смислу ми немамо никакве обавезе према Русији према том договору“, каже дипломата.

Миливојевић наглашава да је договор са Американцима по питању енергетике економске природе, као и да је за сада нереално да Србија мења снабдевача гасом, али да ће, као и остале земље, реаговати у случају да се појави боља понуда.

“Ми смо потпуно независни у одлучивању, за нас диверзификација значи ко нам даје најбоље услове и најбољу цену, ако нам сутра неко понуди боље наравно да ћемо се одлучлити за њу“, сматра стручњак.

Миливојевић такође додаје да су после посете уследили јасни сигнали и са руске и са српске стране, као и да ће став нове Владе Србије бити непромењен.

“Нова Влада неће доводити у питање политичку независност, војну неутралност и односе са пријатељским земљама“, каже Миливојевић.

Добар показатељ непромењаног курса Београда према Москви, без обзира на договор у Вашингтону, је и комуникација на највишем државном нивоу после састанка у Белој кући.

Наиме, српски председник је 10. септембра, након осуде шефа диполоматије Сергеја Лаврова вулгарне објаве портпаролке Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове, телефоном информисао Путина о споразуму са Американцима. Том приликом су, како је саопштио наш председник, потврдили да су Србија и Русија искрени пријатељи, чија је сарадња заснована на међусобном поверењу. То приликом је Вучић нагласио да је Србија војно неутрална земља, а председник Путин је поздравио то чврсто опредељење Србије. Целој размени је претходило и извињење руског лидера због испада Захарове.

Такође, запажен је био и Вучићев скорашњи гест, када је у среду веома срдачно честитао 68. рођендан шефу Кремља и поновио како цени његов принципијелан став према КиМ.

"Мере које су "преписали" због ковида 19 су горе од вируса". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор:  Objektiv.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА