Најновије

Срби напуштају приштинске институције без ЗСО-а? Нови удар на виталне интересе српског народа

Представници Срба са Косова и Метохије напустиће приштинске институције ако Приштина једнострано одлучи да не испуни, пред ЕУ потписану, обавезу о формирању ЗСО, најављено је после састанка представника Срба са Косова и Метохије са директором владине Канцеларије за КиМ.

Петковић (Фото: Канцеларија за КиМ)

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао после састанка је да је одбијање Приштине да разговара о ЗСО удар на виталне интересе српског народа, и угрожава колективна политичка, економска и социјална права Срба са КиМ.

То је један од пет закључака, после изјава из Приштине које иду у том правцу, те неангажовања Брисела по питању поштовања договора, попут ЗСО, из Бриселског споразума, потписаног 2013.

Петковић је истакао да је формирање ЗСО стратешки интерес Срба на КиМ и да ће свако игнорисање обавезе да она буде формирана, са свим надлежностима које јој припадају у складу са бриселским договорима, бити третирано као отворени напад на стечена права српског народа.

Напомиње да су Срби пристали да учествују у приштинским институцијама управо зато што им је гарантовано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО, па су зато и пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему.

"Уколико Приштина једнострано одлучи да не испуни пред Европском унијом потписане обавезе, престаће и обавезе Срба проистекле из бриселског дијалога, и биће размотрена могућност напуштања свих централних институција у Приштини и укидања свих приштинских институција у већински српским срединама на КиМ", рекао је Петковић.

Срби са КиМ забринути за безбедност 

Срби са Косова и Метохије, уз помоћ институција Србије, захтеваће свим каналима од међународне заједнице да гарантује безбедност у свим местима у којима Срби живе, јер су забринути због све чешћих напада на њих, њихову имовину и светиње, а посебно на децу.

То је један од договора на састанку политичких представника Срба са Космета и директора владине Канцеларије за КиМ, а после низа напада на Србе у јужној покрајини.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је истакао да је на састанку изражено и заједничко незадовољство због одбијања Приштине да сарађује са институцијама Београда на расветљавању убиства Оливера Ивановића и опструкција којима пришински правосудни органи покушавају да заштите налогодавце и починиоце тог злочина.

"На састанку су осуђени сви покушаји политичке злоупотребе овог случаја", истакао је Петковић.

Такође, пренео је да су Срби са КиМ захвални председнику Александру Вучићу и Влади Србије на доследној и одлучној помоћи и наставиће безрезервно да подржавају настојања Београда да политичким и дипломатским средствима заштити српске интересе на Космету.

"Срби са КиМ имају апсолутно поверење у председника Вучића и његову непоколебљивост у борби за српски народ у покрајини, а нарочиту захвалност дугују донедавном директору Канцеларије Марку Ђурићу, као кључном актеру те борбе, коју ће наставити и са позиције амбасадора Србије у САД", рекао је Петковић.

Додао је да је посебна захвалност исказана због највећег инвестиционог таласа у српским срединама на КиМ, у последњих неколико деценија, уз оцену да је економска самоодрживост српског народа у покрајини један од најважнијих предуслова његовог опстанка.

Чиста у Влади Србије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА