Најновије

СТИЖУ БОРБЕНИ АВИОНИ! САД наоружава савезнике у борби против Ирана! Ово може изазвати велику побуну!

Катар је протеклх недеља поднео званичан захтев Сједињеним Америчким Државама за куповину борбених авиона Ф-35 5. генерације, пренео је Ројтерс.

Ф 35 (Фото: pixabay. com)

Ројтерс се позвао на изјаве троје људи који су упознати са овом активношћу, а како се наводи, могуће склапање споразума могло би затегнути америчке односе са Израелом али и Саудијском Арабијом.

Из Ројтерса су затражили коментаре од званичника САД и Катара. Портпарол америчког Стејт департмента рекао је да Сједињене Државе не потврђују нити коментаришу предложене продаје или трансфере из области одбране док о томе Конгрес не буде формално обавештен. Истовремено из амбасаде Катара у Вашингтону нису одмах одговорили на захтев за коментар, преноси Танго Сикс.

У даљем тексту се подсећа да САД помажу наоружавање савезника у региону како би се супротставили Ирану и да то укључује и Катар у коме САД имају једно од највећих војних постројења на Блиском истоку у коме се налази 8000 америчких војника и цивила који раде за Министарство одбране САД.

Захтев Катара за набавком Ф-35 долази након што су САД и Уједињени Арапски Емирати у августу постигли споразум у којем се Вашингтон сложио да размотри одобрење овој Заливској држави да такође набави овај тип авиона. То је договорено у споредном споразуму названом „Абрахамов споразум“ којим су нормализовани дипломатски односи између УАЕ и Израела. Међутим, Израел је наговестио оштро противљење продаји Ф-35 Емиратима и највероватније ће тако бити и у случају Катара јер би то могло да угрози израелску војну предност на Блиском истоку.

Четврта особа која је у Вашингтону упозната са тим питањем рекла је агенцији Ројтерс да постоји стална забринутост у вези продаје наоружања Катару због његових веза са Хамасом што би у случају катарске набавке Ф-35 могао бити разлог за раскид евентуално постигнутог споразума.

Један од саговорника изјавио је да катарско писмо о захтеву за набавком авиона који је први формални корак у правном процесу продаје по линији FMS (Foreign Military Sales), није директно повезано са усвајањем већ споменутог ‘’Абрахамовог споразума’’ нити постоји било какав знак да ће Катар нормализовати односе са Израелом.

Са друге стране, САД и Катар имају врло блиске односе. У септембру ове године, државни секретар САД Мајк Помпео састао се у Вашингтону са катарским министром иностраних послова шејком Мухамедом бин Абдулрахманом ал-Танијем пошто се САД надају даљем напретку у именовању Катара за свог главног савезника који није члан НАТО.

И поред тога што су Катар и УАЕ амерички савезници, Ројтерс наводи да би њихови могући уговори о набавци Ф-35 морали задовољити деценијама стар споразум САД и Израела у коме се надводи да било које америчко наоружање продато у региону Блиског истока не сме нарушити израелску квалитатитвну војну надмоћ, гарантујући да америчко наоружање испоручено Израелу има супериорне способности у односу на оно које је продато његовим суседима.

Продаји Ф-35 Катару могла би да се такође успротиви и Саудијска Арабија која је најмоћнији и најближи амерички савезник међу земљама Персијског залива. Ова држава је заједно са УАЕ, Бахреином и Египтом и даље у политичком сукобу са Катаром који траје већ три године а који је Трампова администрација до сада безуспешно покушала да оконча.

На крају се додаје да би било каква продаја Ф-35 односно преговори и испорука могли трајати годинама, што би некој новој америчкој администрацији дало времена да заустави постизање споразума а подсећа се и да би продаја морала имати одобрење Конгреса.

Руси ушли у Нагорно-Карабах и бомбардовали протурске плаћенике! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: tangosix.rs/ Живојин Банковић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА