Најновије

ФЕЂА ИЗ БЕОГРАДСКОГ СИНДИКАТА: Нисмо против државе, него против власти!

Музички састав "Београдски синдикат" објавио је прошле недеље спот за нову песму "Извини, Србијо", у којој кроз стихове верно описују стање у Србији које је "шатро Златно доба, а у ствари мркли мрак је". Фронтмен групе, Феђа Димовић, дао је кратак интервју у којем је причао о овом упечатљивом и звучном новом пројекту.

Феђа Димовић (Фото: ХелмКаст)

“Песма носи неколико важних порука. Не само песма, него и спот који је сам по себи једна метафора и неки наш покушај да пошаљемо поруку и кроз текст и видео. Музика се данас гледа. Можда је главна тема песме проблем који осветљава. Сви смо свесни тог проблема и он је јако велик – ради се о одласку младих из Србије. Они овде не виде перспективу и не могу да попију ту причу о златном добу које постоји само на телевизији у изјавама политичара. Млади се, због тога што виде истину, блате у таблоидима и називају хулиганима, поготово након протеста који су одржавани у јулу. Сама песма о томе говори – ми нисмо хулигани, ми смо збуњени и сами, нисмо против државе, јесмо против власти”, рекао је он о песми а потом додао:

“Ово је позив да се сви доведу памети и да се институције и држава врате у руке грађанима, док не буде касно. На крају саме песме смо написали да Србија није ничији бордел, већ наша заједничка кућа. Време је да се бордел претвори у нашу заједничку кућу. Када причамо о споту, у њему можемо видети полицајку која игра око шипке. Да не буде банално схваћено, то није нека увреда полицији како репери обично раде, то је метафора како власт види институције. У споту можемо видети и полицију у оделима која баца новац, све до тренутка када један од њих креће ка стриптизети да јој стави новац у интимне делове. Она га одгурава и враћа се својој правој професији. То је доказ да свака узурпација институција има одређени рок. Неке црвене линије не могу да се прелазе. Када се пређу, долази до хаоса. Баш као у споту, полиција ће прећи на страну народа.”

На питање зашто одлучују да се баве друштвено – политичким темама у својој музици, а не неким другим стварима које примарно доминирају у остварењима овдашњих извођача, Феђа одговора да “то треба да буде улога уметника.”

“Ми то радимо већ 21 годину, колико бенд постоји. Доживели смо себе тако. Наша улога је да будемо друштвено ангажовани. Ми нисмо политички ангажовани. Бавимо се друштвом и појавама у друштву. Негде би тако требало да буде и иначе. То треба да буде улога уметника. Ми нисмо овде да забављамо широке народне масе, већ да изнесемо одређену поруку. То ми радимо читавог свог живота и трудимо се да се у нашој музици промовишу праве вредности. Желимо и да говоримо истину. Тада нема разлога за страх. Човек који говори истину се не боји, јер зна да је истина на његовој страни”, објаснио је он и наставио:

“У песми имамо и самокритични део – Извини Србијо, нисам био ту за тебе, али даћу све од себе да исправимо грешке, праштај животе за сво изгубљено време, никад није касно опет да нам крене. Ми негде и сами себе критикујемо. Полазимо сами од себе. И ми смо, као и свако од нас, криви због друштва у коме живимо. Треба да кренемо од самих себе. Морамо прво променити себе да бисмо променили лош систем. Не треба да трпимо лаж, превару, себичлук и слично. Људи су склони да због себе и сопствене користи иду линијом мањег отпора и прихватају ствари које им се намећу – а ход по линији мањег отпора води нас у друштво у коме слободе не постоје.”

Жеља и иницијатива за објављивањем новог албума постоји, али када за то дође време.

“Ми имамо жељу да објавимо албум. Радимо на њему већ неко време, али с обзиром на то да се не бавимо професионално музиком, већ свако од нас има своју каријеру и породицу са стране, користимо слободно време да се бавимо Синдикатом, јер то сматрамо највећим вредностима у животу, поред породице. То је борба са временом. Због тога смо спорији. Између осталог, и ова песма је настала доста раније, али док смо све завршили, крадући наше слободно време, објавили смо је тек сада. Ми не јуримо актуелност и трудимо се да објављујемо песме које ће имати трајнију вредност. Живимо у таквом времену где сви сада објављују синглове, и све је то нека фаст – фоод култура, тако да и због тога желимо да објавимо албум. Када ће бити, не знам – али то је у плану”, закључио је Феђа.

Војска Азербејџана у великом налету, заузети делови Нагорно-Карабаха! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА