Најновије

ПОТПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НАПАО СРБИЈУ И СРПСКУ: ''Образовна агресија'' на БиХ

Потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић јуче је извршио још један вербални напад на Српску и Србију, понављајући своје раније оптужбе да се усклађивањем наставних планова и програма врши “образовна агресија” на БиХ.

Рамиз Салкић (Фото: Јутјуб)

Салкић је пре годину дана, односно 14. октобра прошле године издао саопштење у којем је “упозорио да планирано усклађивање наставних планова и програма РС и Србије, представља кршење Оквирног закона о основном и средњем образовању БиХ и образовну агресију на нашу земљу”.

Идентичне оптужбе поновио је јуче када је за сарајевске медије изјавио да би “према најављеној синхронизацији наставних планова и програма бошњачка деца требало да уче да су РС и Србија две братске државе, што је образовна агресија на БиХ”.

Декан бањалучког Факултета политичких наука и посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Ранка Перић Ромић каже да се сами појмови образовање и агресија напросто не могу доводити у везу, јер је то потпуно неприродно.

- Није ми јасно како неко може да склопи у глави појам “образовна агресија”. Појам агресија се не може користити у том контексту, јер образовање то једноставно не трпи. Нажалост, знамо да није први пут да Рамиз Салкић даје сличне изјаве с циљем промоције интереса странке којој припада - каже Перић Ромић.

Она додаје да идентитет српског народа почива на језику и на том пољу је важно усаглашавање наставних програма Српске и Србије, истичући да српски народ с обе стране Дрине дели исту историју, коју упорно прекрајају они који користе термин агресија.

- Они тај термин користе када год спомену српски народ, па чак и када говоре о образовном систему. Тиме у ствари дају образложење зашто нам је неприхватљив образовни систем на којем они инсистирају - каже Перић Ромић.

Њено мишљење дели и бивша министарка просвете и културе РС и спољни члан скупштинског Одбора за образовање, науку, културу и информисање Сњежана Божић, која каже да први пут чује за синтагму “образовна агресија”.

- И тај оквирни закон о основном и средњем образовању БиХ који спомиње Салкић је, као што му и сам назив каже, један оквирни закон, а ми у Српској, као и они у ФБиХ, имамо своје законе и позивање на кршење тог акта је практично немогуће. У суштини, сигурна сам да је све то што говори у сврху предизборне кампање - каже Божићева.

Народни посланик и члан скупштинског Одбора за образовање, науку, културу и информисање Данијел Јошић каже да Рамиз Салкић својим изјавама најмање доприноси добросуседским односима БиХ и Србије.

- Очигледно да Салкић, који је и функционер СДА, подизањем тензија креће у кампању за новембарске локалне изборе. То од њега не изненађује, поготово ако се зна да се раније није либио да због ситних политичких поена злоупотребљава и ђаке у основној школи - каже Јошић.

Ћирилица

Рамиз Салкић је половином августа ове године узбуркао јавност у Српској када је саопштио закључке фамозног Савета потпредседника РС који је формиран у октобру прошле године и чине га 44 члана, углавном функционера СДА. Усвојеним закључцима, између осталог, тражи се изједначавање надлежности Дома народа ФБиХ и Вијећа народа РС, као и надлежности председника и потпредседника у Српској и ФБиХ, а један од небулозних закључака је онај у којем се наводи да је “ћирилица део писаног насљеђа босанског језика”.

Да ли Београд има право да изађе из Бриселског споразума, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Глас Српске

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА