Најновије

ЕРДОГАН ПУТИНУ ИДЕ ОЗБИЉНО НА ЖИВЦЕ: Аналитичар открива зашто је однос 2 државника као миниско поље

Руски председник Владимир Путин крије своја права осећања о Турској у склопу једне стратегије, тврди политички аналитичар Керим Хас. Тврди да је однос два државника "минско поље".

Ердоган и Путин (Фото: tccb.gov.tr)

Генерални директор Савета за руске спољне послове, Андреј Кортунов, изјавио је почетком октобра да је однос између Реџепа Тајипа Ердогана и Путина “минско поље”, и истакао да је први човек Турске прешао црвену линију због мешања у сукобе у Нагорно-Карабаху.

Однос Путина и Ердогана је веома деликатан.

"Иако црвена линија” још није прекорачена, Ердоган озбиљно иде Путину на живце", казао је Хас и додао да су односи два лидера били су напети и пре 27. септембра када су екскалирали сукоби у том подручју.

Русија и Турска успеле су да формирају однос који је користан за обе стране, али су се суочавале са компликацијама које су настајале током сукоба у Сирији и Либији, где су те две земље подржавале супротне фракције. Како сматра Хас, они су стратешки партнери и такмичари у једном погледу, односно, директни опотентни у другим случајевима.

Међутим, како оцењује овај аналитичар, Нагорно-Карабах је од велике важности за Русију. Обе земље слале су своје војне саветнике, плаћенике и војнике у Сирију и Либију, али слични поступци Турске у том региону који је близу Русије могао би да доведе од ненамерне ескалације и трајног нарушавања партнерства две државе.

"Путин неће дозволити да се у већој мери Турска меша у дешавања у Карабаху, који је познат по томе да представља “руско двориште”, каже Хас.

Како наводи аналитичар, Путин крије презир према Турској и како би казнио јерменског премијера Никола Пашињана јер је он својевремено, у предизборним обећањима, говорио како треба смањити зависност Јеревана од Русије.

Хас сматра да Путин успешно користи фобију коју Јерменија има од Турске како би успоставио контролу над државом.

"Пашињанов флерт са Западом натерао је Москву да претње Азербејџана посматра из другог, добитног, угла", каже.

Такође, Ердоганова недавна тестирања система С-400 могу да се виде као покушај да умири односе са Путином.

Овај аналитичар истиче да Русија гаји добре односе са обе стране - има одбрамбени пакт са Јерменијом, која је њен традиционални савезник, а недавно је "отоплила" односе са Азербејџаном. Такође, Москва продаје оружје обема странама.

Вучић помпезно најавио, али Путин не долази у Београд! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ahval/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА