Најновије

СУЛТАНУ СЕ ДРМА ПРЕСТО: Турска опозиција у узлету, чекају прави тренутак да Ердогану задају одлучујући ударац!

Владајућа партија у Турској, Странка права и развоја (АКП) председника Реџепа Тајипа Ердоган, бележи лоше резултате у истраживањима јавног мњења, а опозиција жели да искористи тренутак и тражи превремене изборе, чему се влада противи.

Реџеп Тајип Ердоган. (Фото: Сајт председника Турске)

Странка се, након скоро две деценије неприкосновене владавине и доминације турском политиком, налази у неуобичајеној ситуацији: њихова коалициона влада с ултра-националистичком Партијом националног покрета (МХП) у последње време изгубила је подршку доброг дела бирачког тела.

То потврђују истраживања готово свих важнијих турских института за демоскопију, пише Дојче веле.

Како се наводи у тексту, главни разлог за губитак популарности је економска криза, али и криза валуте која траје већ дуже време.

Неколико политичких одлука донетих у последње време, попут снижења камата Турске централн банке, снажно су утицале на пад вредности турске лире.

Почетком године за долар се плаћало шест, а данас долар вреди осам турских лира.

Уз незадовољство економском ситуацијом шири се и неповерење у владу када је у питању управљање корона-кризом.

Недавно се открило да је Министарство здравља манипулисало бројевима заражених.

Тако је министарство у корона-случајеве убрајало само оне код којих су симптоми били видљиви, што је улепшавало статистике.

У таквој атмосфери опозиција скупља поене, а у њену корист иде и чињеница да је опозициони блок јединствен као никада до сада, наводи Дојче веле.

Највећа опозициона странка, социјалдемократска ЋП, покушава да под слоганом "Владати с пријатељима" придобије веома различите снаге, као што је ултра-националистичка ИYИ, али и левичарска ХДП.

Циљ је преузимање власти на следећим изборима.

Председник ЋП Кемал Киличдароглу жели да искористи повољан тренутак и инсистира на превременим изборима.

Обративши се недавно Девлету Бахчелију, председнику МХП која влада са Ердогановом партијом, Киличдароглу је изјавио да је Турске тренутно без владе.

- Спас ове земље је у што бржем одржавању избора. Ако волите ову земљу, сутра ујутро ћете сићи с власти и рећи: Доста је било!

Јавност је након тога почела да спекулише о разлозима тог директног напада на МХП.

Озгур Озел, потпредседник посланичке групе социјалдемократе за Дојче веле објашњава да постоје добри разлози за нападе на МХП.

- Та странка је најавила да ће смањити незапосленост, али је она порасла. Зато супревремени избори једино решење - каже Озел.

Тактика ЋП је очигледна: притисак на мањег коалиционог партнера како би АКП изгубио већину.

- Притом се апелује и на националистичку стрну МХП - ако заиста воле своју земљу како тврде, омогућиће нове изборе - закључује Озел.

Остатак опозиције подржао је социјалдемократске захтеве за превременим изборима.

- Ми смо спремни - каже председник националистичке ИYИ Мерал Аксенер.

Социјалдемократе могу да буду задовољни и због подршке две мање странке - ДЕВА и Гелечек, које такођер подржавају превремене изборе и на тај начин се солидаришу са ЋП.

- Актуелна владајућа коалиција није у стању да води земљу. Народ је све сиромашнији и превремени избори су неопходни - рекао је за Дојче веле председник странке Гелечек Селчук Оздаг.

Те две новоосноване странке у истраживању јавног мњења уживају подршку од три до пет одсто, али ипак могу да буду веома опасне по председника Ердогана.

Странке које су основали појединци из Ердоганове АКП, незадовољни су његовим радом.

Они циљају на разочаране бираче Ердоганове странке и могли би да се придруже опозиционом блоку и тако утичу на исход избора, а састанци с ЋП већ су одржани.

У тексту се истиче да турској влади не одговарају превремени избори. Расправа о превременим изборима је губитак времена. Наш кандидат се зове Ердоган, али тек за две и по године - рекао је председник МХП Бахчели.

Истовремено, педседник Ердоган не подржава захтеве опозиције и поручује: "Избори ће бити одржани, али 2023, као што је и планирано."

Нова акција израела ће тек запалити арапски свет?! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА