Најновије

ЗАШТО НАША ДРЖАВА НАОРУЖАВА ПРОТУРСКЕ ТЕРОРИСТЕ?! У руке Јермена пао српски тешки митраљез М02 “Којот”

Нагорно Карабах/Арцах: Једнице Војске Арцаха (оружане снаге непризнате Републике Нагорно-Карабах) заплениле су тешки митраљез Застава М02 „Којот“. Што се тиче локације највероватније се ради о делу фронта око г.Хадрут. Локални медији претпостављају да је ово оружје дошло заједно са најамницима из Сирије или Либије.

Тешки митраљез Застава М02 „Којот“ (Фото: Јутјуб)

У борбама током ноћи и јутра 13/14.10 заузето је неколико отпорних тачака азербејџанске армије са великом количином пешадијског наоружања. Том приликом је у руке бораца Војске Арцаха пао и тешки митраљез српске производње Застава М02 „Којот“. Локални медији претпостављају да је ово оружје дошло заједно са најамницима из Сирије или Либије.

Примарна сврха овог оружја је неутрализација или уништавање живе силе или лако оклопних возила на копну и води на раздаљинама до 2000 метара. Може се користити и за дејство против циљева у ваздуху. „Којот“ има постоље постављено на стабилни троножац, а може се интегрисати и на обртну турелу која се налази на оклопном возилу.. Статив омогућава прилагођавање различитим теренима. Митраљез је опремљен пиштољским рукохватом и амортизерима у кундаку. Ови примарни склопови омогућавају мотраљезу да оствари веома прецизну ватру. Нишањење се врши механичким или оптичким нишаном. М02 дејствује без застоја у свим окружењима.

Цев митраљеза М02 „Којот“ је добијена хладним ковањем, што гарантује њену трајност и постојаност. Унутрашњост цеви је хромирана, што пружа непромењене балистичке карактеристике за неколико хиљада испаљених метака. Цев се може врло брзо и лако демонтирати са митраљеза, и заменити новом, која се налази у резервном алату и прибору. Током гађања, чауре се избацују унапред, што повећава сигурност стрелца и људи који се налазе у непосредној близини возила У екстремним временским условима положај регулатора за проток гасова обезбеђује адекватан проток, што оружју обезбеђује висок ниво поузданости..Када су услови екстремни, положај регулатора протока гаса може обезбедити адекватан проток гаса, тако да ће митраљез увек функционисати поуздано.

Митраљез се пуни помоћу реденика. У резервном алату и прибору митраљеза налазе се реденици и муницијске кутије за пренос реденика, капацитета 60 метака. Скривач пламена на крају цеви распршује ужарене барутне гасове и смањује бљесак приликом дејства, што умањује шансе за откривање митраљеза на ватреном положају.

Застава М02 „Којот“ је тешки митраљез калибра 12,7x108mm или .50 Browning, развијен и произведен у фабрици Застава оружје на основу руског тешког митраљеза „Корд“. Формира се постављањем митраљеза М87 на колевку, причвршћену за троножно постоље. Практична брзина гађања митраљеза М02 је преко 700 метака у минути, а максимални ефикасни домет дo 2.000 м против земаљских циљева и 1.500 м против циљева у ваздуху.

Шта је Турска тестирала, сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА