Најновије

A MИСЛИЛИ СУ ДА ЈЕ АН-2: Кинески дроном ФХ-98 провоцирају јерменску ПВО (ВИДЕО)

Министарство одбране Јерменије објавило је снимак обарања како се навело азербејџанског авиона типа Ан-2 на небу изнад Нагорно-Карабаха. Како је било наведено у питању је друго обарање овог типа авиона, које је наше суседе подсетило на обарање пољопривредног авиона Ан-2 из састава Самостални ваздухопловни вод 2. децембра изнад села Оток код Винковаца. Међутим, накандно је утврђено да се не ради о правом авиону, већ да је у питању кинески дрон.

Гађање дрона (Фото: принтскрин са Твитера)

Наиме, од самог почетка Азербејџанско ваздухопловство је слало ове летелице према спорној територији Нагорно Карабаха. На првим снимцима могло се видети како је јерменска ПВО успела да обори једну такву летелицу, а онда у четвртак увече појавио се новим снимак где се види експлозија летелице у ваздуху.

Многе је зачудило откуд Азербејџанска армија користи прастаре авионе Ан-2 у борбама и шаље их прмена територији где се воде борбена дејства. У почетку веровало се да азербејџанска армија са овим летелицама обавља снабдевање трупа на терену. Међутим, убрзо је откривена права истина да ли су то прави авиони и за шта се користе.

Наиме, у питању нису били како се мислило руски прастари транспортни авион Ан-2, него је у питању кинески дрон Феихонг-98 (ФХ-98), који личи на Ан-2, односно његову кинеску копију коју је набавио и Азербејџан. Подаци о броју примерака овог необичног дрона је различит према једнима цифра се креће око 50 примерака, а према другима чак 63.

Азербејџан их тренутно користи за провоцирање јерменске ПВО, пре свега ракетних система земља -ваздух типа ОСА (СА-8 Гецко по НАТО стандарду). Када ови дронови открију положаје Јерменаца или кад они товоре ватру на дрон, на циљеве се шаљу израелски дронови самоубице ИАИ Хароп како би их уништили.

Према јерменским порценама у досадашњем току сукоба оборена су чак три таква дрона. Према последњим информацијама ова три азербејџанска дрона оборена су са: ПВО системом Оса-АК , хеликоптером Ми-24В, и ПВО системом МАНПАДС „Игла-С“.

У сваком случају после снимка обарања овог дрона изнад јерменске територије појавила се и сателитска слика аеродрома Yевлаких где се налазе размештене ове летелице, које се користе у рату против Јерменије.

Феихонг-98

Дрон Феихонг-98 (ФХ-98) развијен је у заједничкој сарадњи Кинеске академије за ваздухопловну и електронску технологију и кинеске компаније СФ Експрес. Овај дрон први проблни лет имао је 19. октобра 2018 на полигону поред града Баотао ( у преводу град Јелена) у кинеској провинцији Унутрашња Монголија на северу Кине.

Овај дрон настао је на бази ваздухоплова Jун-5Б, који је заправо копија совјетског транспортног авиона намењеног за лаки транспорт и обуку падобранаца Ан-2.

Према доступним подацима овај дрон има тежину максималну од 5,25 тона, док празан износи 4, 7 тона. Максимална брзина овог дрона је 180 километара на час, а максимална висина лета 4.500 метара. Максимални долет летелице износи 1.200 километара.

Према речима Лиа Меикуана, инале председника Кинеске академије за ваздухопловну и електорнску технологију у ову летелицу уграђени су систем за контролу лета, осматрање, управљање и додатна технологија за осматрање.

Многи су се питали зашто су се Кинези одлучили да ову летелицу претовре у извиђачки дрон. Оговор лежи у способности ове летелице да користи кратке стазе за полетање осим бетонских и травнате и земљане, дрон има велику носивост. Иначе разлог зашто је узета управо кинеска летелица Yун 5Б јер је показао своју вредност током 63 године колико је дуго био у употреби. Иначе овај авион је имао свој први лет 1957. године. Представници кинеске академије за ваздухопловну и електронску технологију на промоцији овог дрона да се успоставе нови стандарди у управљању беспилотним летелицама у контроли ваздушног простора над Кином.

За сад забележено је да је Азербејџан први инострани купац овог кинеског дрона.

Израелски дрон самоубица Хароп сеје страх и смрт међу Јерменима! Снимак погледајте ОВДЕ!

Извор: vojnopolitickaosmatracnica.wordpress. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА