Најновије

Министарство културе саопштењем легализовало праксу застрашивања (ВИДЕО)

Филип Шварм, главни уредника недељника Време, коментаришући упад и цепање изложбе стрипа у Земуну, али и саопштење Министарства културе тим поводом, каже да је то "једно од најсрамнијих саопштења које смо добили последњих година, иако конкуренција није мала". То је оправдање фашистичке праксе, један нацистички памфлет и легализација застрашивања и људи који упадају, оцењује гост Новог дана, додајући да је Министарство тиме показало да се грађани Србије деле у два реда.

Филип Шварм (Фото: Јутјуб)

Министарство, оцењује, релативизира то што се десило, они наводе да осуђују све то и напад на уметнике, притисак, али кажу да је изложба срамна, да ти радови и његови аутори припадају "подземљу духа", да изложбе није требало да буде, да народ разликује добро и зло и шта се онда чуде на негативну реакцију. "За њих је кад неко упадне, баци сузавац, испара те радове то је негативна реакција. Порука министарства је да је то изопачена уметност, антинационална, да револтира неке људи и онда они дођу у изливу праведнога гнева и они то развале. То је оправдање фашистичке праксе", каже гост Н1, додајући да је Министарство тиме  издало један нацистички памфлет. Он подсећа да се тако у нацистичкој Немачкој одређивала такозвана изопачена уметност коју са забрањивали.

Порука је, додаје, да можете да имате проблема, да ако нешто насликате и напишате и изговорите, са неким маскираним момцима и то је оно што је опасно.

Заборавља се, каже, колико су разваљени јавност и политички живот у Србији. Имамо скупштину у којој нема опозиције, живимо у једнопартијској држави, у којој се један човек пита за све - и када ће скупштина бити конституисана и када ће влада бити формирана, каже Шварм. "Имамо Дарка Глишића, првог кооперативца СНС, који сматра да је реч демократија једна фраза која је наметнута извана. И када на све ово додате то саопштење Министарства културе, које заправо оправдава један чин насиља, можете озбиљно да се забринете".

Он каже да је порука Министарства застрашујућа, а да ће многи људи у Србији, који се баве јавним послом, итекако да воде рачуна након овог саопштења шта ће да раде, шта ће да говоре, где ће да иступају и како... Ово је једна порука да у Србији постоје грађани два реда - једни који могу да раде све шта им падне на памет и други који то не могу, односно ово је нека врста оног - за све што вам се дешава, криви сте сами, каже Шварм. То је легализација праксе застрашивања и "легализација" људи који упадају, тих екстремних десничара, навео је.

Он је приметио да се сада бавимо Министарством, а да је пажња скренути са упада, али и са циља изложбе, тако да је и то опасност. А додаје - тај је упад скренуо пажњу са тога да је Миша Вацић прекинуо изложбу "Капија - и кад боли, истина је лијек" у Центру за културну деконтаминацију.

Вучић и функционери као ријалити, министри су само секретари

Коментаришући текст у Прелиставању штампе под називом "Деца говоре језиком ријалитија и криминала", каже да то није ствар која припада само младим људима. Кад погледате начин понашања Александра Вучића, ви имате све елементе које имате у ријалити програму, видећете те хиперемотивности - председник је или стално љут или узбуђен због нечега, или изузетно срећан, он је најмоћнији човек али има стално непријатеље, стално га неко прогони, затим не бира начин како ће да скрене пажњу на себе, да буде у центру пажње, каже Шварм.

Њега, додаје, на неки начин копирају и други функционери, и државни и страначки. Видите обраћање премијерке Ане Брнабић, који је хипер-ријалити начин обраћања - и она је емотивна, стално узбуђена, има неких проблема које жели да објасни и то се шири даље, додаје. Власти се понашају као да су у ријалитију, као да постоји неко избацивање и то је постало врста говора, а нема сучељавања аргумената, дијалога, само викање, додаје.

Говорећи о помињаном министарству за дијалог, каже да мисли да ће оно бити "спектакуларно" и да би могло да се на пример бави и лепим понашањем. Проблем је друге врсте, а то је да имате режим који види непријатеља у свакоме ко има другачији став од њиховог, у свакоме критичару, у свакоме ко било шта ради у јавном интересу.

Не очекује да ће то министарство било шта променити, и мисли да је сасвим могуће да ће на том месту бити неко ко није из владајуће странке, можда чак и неко из партије која није прешла цензус, односно да ће оно бити "смоквин лист" који треба да покрије ту опасну чињеницу да је Србија једностраначко друштво, у ком једна мала уска група одлучује апсолутно о свему.

Овде министри нису министри, они су нека група секретара председника Републике, такмиче се између себе ко ће бити бржи и ефикаснији, али то су људи који немају мишљење, иницијативу и идеје, они немају и неће имати своје виђење ствари, они ће понављати оно што је Вучић рекао и своја обраћања гледаће да заврше тако што ће да му дају пуну подршку, каже Шварм, говорећи о будућој Влади.

Наводи да не би било неке разлике ни да је Влада изабрана раније. Мисли да ће можда у њој бити и експерата. О свему и о свим министрима ће одлучити Вучић, као и о томе да ли ће СПС или Шапић или нека друга странка ући у Владу, додао је, наводећи да ће вероватно бити неке "икебане", која ће бити смоквин лист за монолитну структуру Владе.

Говорећи о доласку Мирослава Лајчака и извештају Европске комисије, каже да ту нема ништа ново, да је (Лајчак) професионални дипломата који је дошао да прочита Извештај и да су и он и Вучић свесни да због извештаја и од реакција Вучића неће бити последица, јер Брисел у овом тренутку види у председнику Србије човека који је ушао у решавање косовског проблема. И докле год то траје, неће се правити велики проблеми око разних ствари које помиње извештај, навео је. Тај извештај би био шамар да је Србија корак, два од уласка, али Србије ту није, навео је.

НАТО шаље Хрвате на Косово и Метохију! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА