Најновије

НЕСТОРОВИЋ ЈОШ ЈЕДНОМ УЗДРМАО ЛАЖИ КРИЗНОГ ШТАБА: Ја не носим маску!

Проф. др Бранимир Несторовић је одустао од рада у Кризном штабу, али није напустио своје ставове.

др несторовић (Фото: Јутјуб)

О томе зашто сматра да маска није довољна заштита, колики нам је стварно колективни имунитет и зашто и даље верује да је модел Шведске најбољи, говори у вечерашњој емисији “Усијање дана”, на Курир телевизији.

- Питање је да ли уопште имамо епидемоју. За сада још немамо потврду, пре пар данаје донета декларација коју су свим медији прећутали. То су три најгуледнија епидемиолога, апосле је више хиљада лекара то потписало, између осталих и ја.  Они позивају на селективни приступ, да млађи живе нормално, а да се старији штите – рекао је он и додао да због мера велики број људи има угружену егзистеницију.

Он је рекао да нико незна прави податак о смртности.

- Сад има неколико проблема. Први је ПЦР тест, он открива део вируса, он може бити и мртав. Ви кад почнете масовно тестирања имате велики број заражених, али је питање колико је то болесних. Што више тестирате, имате већи број. Реално је број умрлих. Али ми немамо довољно обдукција, доказа. Реалну смртност не знамо.   Доста је остављено широко да земље уводе препоруке СЗО. Није дефинисано колико је размак између теста и смрти. Има доста методолошких проблема. Обзиром да је колективни имунитет у Европи око 60%, не знам шта ће се даље догађати. Не свиђа ми се што многе владе и даље гурају политику затварања. У Немачкој сухтели да уведу пропис да не можете да боравите и спавате у хотелу у некој другој покрајини. 

Он је признао да не носи маску и да не види њихову сврху. 

- Не можете да носите маску цео дан. Маска која кошта 300 долара штити. Хируршке маске сунаправљене да штите пацијента од хирурга. Ако се носе као што  се носи код нас онда не штите. Нисам носио маску сем на седницама Кризног штаба. Мени је посао да радим са болесним људима, ако мислим да пацијент баш има озбиљну болест ја ставим маску. Маска је фластер, то су епидемиолози рекли да се носи да би људи се осетили заштићени. Маске не треба да носе здрави људи. Не знамо ко је заражен, онајкоји има симптоме или позитиван тест. Ја не носим маску, осим тамо где је обавезно. Не верујем у ту причу а онај ко се плаши нек носи маску.  Не носим маску на радном месту. Мој лични утисак је да се већина људи не плаши много од короне, или што се не плаше или што су уморни од короне. Сад људи и негирају да вирус не постоји. То су претеривања. Вирус постоји, опасан је за одређену групу људи. Деца нису угрожена – објаснио је он. 

Он је рекао да је битка за вакцину је новац.

- Ја сам русофил али ни руска вакцина није испитана. Епидемија ће се завршити када довољан број људи стекне имунитет. Ја мислим да неће код нас бити неког великог скока заражених. У Хрватској су одлагали, нису тестирали, пуштали су људе због туризма. Одлука је на политичарима, они морају да пазе какве одлуке доносе. Ако привреда посрне, а посрнуће, питање је ко ће да гласа за њих.  Немогуће је све људе вакцинисати и произвести толику количину вакцина. Ми увек инсисирамо на рањивим групама, и велико је питање какав ће вакцина имати ефекат на њих. Ми знамо да су онима после 65 слабији резултати вакцинације. Политичари први треба да засучу рукав, и да дају лични пример. Ја не би примио вакцину, нисам присталица тога. Код овог вируса је немогуће да он опстане 5-10 година.  Он ће измутирати као нешто друго, или постати сезонски – рекао је он.

О гранатирању ЛНР прочитајте ОВДЕ.

Извор Курир/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА