Најновије

Вучић би да поништи бојкот, Влада ће трајати рекордно кратко

Влада Србије на чијем ће челу поново бити Ана Брнабић, по свему судећи, неће дуго трајати и не треба искључивати могућност да Вучић, заједно са председничким и београдским изборима, распише и ванредне парламентарне изборе, сматрају саговорници.

Вучић (Фото: predsednik.rs)

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић овог месеца је представио Ану Брнабић као новог/старог мандатара за састав нове Владе Србије, да би након неколико дана најавио могућност ванредних парламентарних избора за 2022. годину.

“Видећемо да ли ће бити парламентарних избора. Ко ће да их бојкотује или неће – и то ћемо да видимо”, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија и додао истраживања показују да ниједна опозициона странка данас не би ушла у парламент.

Да ли због бојкота или истраживања, најава да би могли поново да бирамо посланике Скупштине Србије, подудара се са ранијим тврдњама аналитичара да је избор Ане Брнабић за мандатара знак да ће новоформирана Влада Србије бити кратког трајања.

Према речима доцента на Факултету политичких наука Душана Спасојевића, Вучић својим изјавама оставља простор за различита тумачења и ствара ситуацију у којој се осећа најбоље.

“Он тиме даје могућност да се више сценарија разматра. Онда се дође у ситуацију да ми као тумачи политичке реалности у Србији расправљамо, а опозиција не зна како да се тактички постави. Вучић воли да има све опције на располагању”, објашњава он.

Спасојевић истиче да ће, по свему судећи, новоформирана Влада Србије бити кратког рока, најпре због тога што није дошло до промене на месту мандатара.

“То значи да је лакше било продужити Ани Брнабић мандат на одређено време, него потрошити новог човека за тако кратко време. Због тога нам се свима чини да бисмо поново могли да имамо изборе”, истиче саговорник.

С друге стране професор ФПН Ђорђе Павићевић наводи да су други разлози због којег би председник Србије расписао ванредне парламентарне изборе.

“Пре свега то би могло да се учини због београдских и председничких избора, јер Вучићу одговора да их споји. На такав начин он јача себи позицију у председничкој трци. Они већ праве калкулације, стога ме не би изненадило да се то догоди и раније”, објашњава Павићевић.

Према његовом мишљењу, Ана Брнабић је била логично решење у овом тренутку за мандатара, јер не постоји намера да се мења политички курс у земљи.

“Читава прича око Владе Србије вероватно је направљена тако да се припреме добро за изборе 2022. године, што нам потврђује и то да је Вучић већ почео да води кампању”, напомиње Павићевић.

Маневарски потез Вучића да опозицију изведе на парламентарне изборе

Подсећајући да је опозиција већ почела да се припрема за београдске и председничке изборе, Душан Спасојевић је навео да ће евентуалним расписивањем ванредних парламентарних избора, Вучић заправо приоморати опозиционаре да учествују на њима.

“Негативна оцена коју је Европска комисија дала изборном процесу у Србији ће довести до тога да све стране имају изговор да се отворе неки округли столови. А то је важно свима – Европској унији да покаже да може да поправи ситуацију у нашој земљи, опозицији да добије изговор да изађе на изборе, а Вучићу да их кроз те округле столове натера да изађу и на парламентарне изборе, чиме би заправо поништио ефекат бојкота”, закључује Спасојевић.

"Предраг Кон је опаснији и од саме власти." Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА