Најновије

АЗЕРБЕЈЏАН ПОКУШАО ДА РАЗНЕСЕ ЈЕРМЕНСКИ ГРАД: У одбрани употребили руски систем и упропастили ракете (ВИДЕО)

Војска Јерменије је распоредила руске ПВО системе С-300 у циљу заштите територијалног интегритета земље. Баку је синоћ испалио две ракете у правцу јерменског града Абовиан, у близини Јеревана, али је С-300 успео успешно да их пресретне и уништи.

С 300 (Фото: Јутјуб)

Баку је данас у раним јутарњим сатима испалио две ракете у правцу јерменског града Абовиан, који се налази у близини Јеревана, али је С-300 успео да их успешно пресретне и уништи.  

Јермени су први у свету (изузимајући Русију) који су користили С-300 у стварним борбеним условима иако је овај ПВО систем развијен пре скоро 40 година.

Према војним аналитичарима и изворима, спекулише се да су и ракете којима је гађано из Бакуа биле "Точка У" руске производње, али та информација није потврђена.

Употреба руских противавионских система С-300 је доказ да током ноћи ситуација у Јерменији није била нимало лака, већ управо супротно - напета, ванредна и опасна, захтевајући адекватну интервенцију ПВО снага.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајућа – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Карабах није страна у преговорима.

Турци на страни Азербејџана већ ратовали у Србији и у нашем комшилуку. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА